laatst gewijzigd
28 december 2014

Click for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

terug

Artikel geschreven door Yvonne Beniers over :

Het Gerendal

Anderhalf uur na vertrek, rijden we Schin op Geul binnen. Na de koffie een parkeerplaatsje gezocht en met goede moed zijn we op pad gegaan.

Ons Rob vond 2 km. lopen naar de bloemen wel erg ver. (Ik trouwens ook, zeker met een kruk) Maar het loopt gemakkelijk op het verharde weggetje, en na een half uurtje komen we op de plaats van bestemming. Het was er redelijk druk, gezien het mooie weer .

Boven in de tuin aangekomen, wordt je verwelkomt door een oud vrouwtje van "Staatsbosbeheer" dat vriendelijk vraagt of je wil tekenen in het grote boek als je weer weg gaat. De orchideeentuin is van "Staatsbosbeheer". Hierin groeien verschillende aardorchideeen die te vinden zijn in Zuid Limburg.

De paadjes zijn afgezet met stroomdraad dit voor het niet gratis meenemen en ter bescherming van de planten. Op onze wandeling kwamen we verschillende soorten tegen. Het soldaatje, hondskruid, gevlekte orchis, bijenorchis, keverorchis en zo nog enkele meer. Maar helaas waren er al veel bloemen uitgebloeid of verre van goed. Dit had natuurlijk ook met het warme weer te maken. Al zoekende kom je van het ene plantje bij het andere terecht. Ze staan aangegeven met een naambordje erbij. Het meest opvallende is, dat de meeste bloemen paars van kleur zijn. De groen kleurige aardorchideeen kom je per ongeluk tegen, of met behulp van een aanwijzing.

Je geniet volop van al wat er groeit en bloeit. Het uitzicht vanaf de helling naar het dal is prachtig. Na een vermelding van onze naam in het grote boek, zijn we weer richting parkeerplaats gelopen. Ons Rob was blij dat hij er was, en ik niet minder...

Als beloning nog even in de kabelbaan in Valkenburg, met uitzicht op het stadje en kasteelruine. Even langs de bakker voor een Limburgse vla en dan naar huis.

Maar wie naar het Gerendal wil om meer van de planten te genieten moet met mooi weer, toch iets eerder gaan als ik (wij) heb gedaan. Dan is er nog meer moois in bloei.