Orchideeën Vereniging
Brabant Zuid Oost

Kring Nederlandse Orchideeën Vereniging

 

   

 

Verenigingsblad:
jaargang 23, nummer 7

 

Bijeenkomst van woensdag 9 juli 2014

 

Deze bijeenkomst gaat niet door i.v.m. de voetbal wedstrijd Nederland - Argentinie. wij wensen u veel kijkplezier en een goede vakantie, tot onze eerste bijeenkomst na de vakantie op 10 september

Op deze bijeenkomst wordt door Maurice Casteleyn, over een bezoek aan de collectie kassen van de Kew Gardens en na de pauze over zieken en plagen, maar vooral wat we er tegen kunnen doen

Verslag bijeenkomst 11 juni 2014

Buiten heerlijk weer en binnen een verenigingsavond. Zomer, dus. Deze keer een aantal afmeldingen. Dus we zijn met een klein groepje.

Eerst enkele punten:

De tentoonstelling in Oudenbosch was erg goed verlopen. Drie dagen show, met veel bezoekers. Men was zeer blij met onze inzending en hulp (verlichting) voor de tentoonstelling, dus mogen we volgend jaar in elk geval op hen rekenen.

LET OP: AUGUSTUS VAKANTIEMAAND, geen bijeenkomst

We beginnen weer op 10 september, opgave van spreker na de vakantie volgt, zie activiteiten.

Jubileumuitgave 2015:

We zijn doende een speciaal full colour blad uit te brengen ter gelegenheid van ons 25 jarig bestaan als vereniging. Wilt U iets in ons jubileumblad gaan schrijven, dan vinden we dit heel fijn. Weet U misschien nog een sponsor, is dit ook goed. Dan kunnen we meer bladen laten drukken, van ons jubileumnummer, voorlopige oplage is 1000 stuks, 24 pagina's

Even een pauze met een bakje koffie, voor we naar Hans gaan luisteren. Hij zal het gaan hebben, over de 1 bladige Catleya’s.

Na een aantal jaren van orchideeën verzamelen, kwam er door omstandigheden een eind aan zijn hobby. Alles werd verkocht, kas leeg, weg hobby. Maar na een aantal jaren begon het voor Hans toch weer te kriebelen. Hij is toen begonnen met het verzamelen van Catleya’s. Hij kocht "echte" planten, liever geen kruisingen. Hij begon alle planten (bloemen) te tekenen, die in zijn bezit waren. Zo heeft hij een mooie verzameling opgebouwd.
Een lezing over Catleya’s is dan niet meer zo moeilijk.  Deze planten komen voornamelijk voor, in Zuid Amerika.  Men vindt ze hoog in de bomen met veel licht. Ook waait daar wel eens frisse lucht en nevel doorheen. De zon erbij en er groeien prachtige dingen in het oerwoud.
We zien er de C.araguaiensis, C.chocoensis, C.dowiana, C. eldorado, C.gaskelliana, C.iricolor, C.jenmannii, C.labiata. C.lawrenceana, C.lueddemanniana, C.luteola, C.maxima, C.mendelii, C.mooreana, C.mossiae, C.percivalliana, C.rex, C.schroederae, C.silvana, C.triannae, C.warneri, C.warszewiczii. Met nog andere orchideeën erbij groeiend.
De bulben en bloemen kunnen enorm groot worden, en vallen dus wel op in de bomen. Met de grote bloemen, een prachtig gezicht......Voor thuis in de kas, even puzzelen hoe het moet, want veel licht, warmte en vocht is noodzakelijk.
Bedankt Hans, voor de informatie. Nu gaan we zelf aan de slag met onze planten. Heb nog even op google gekeken, naar Mount Roraima, in Venezuela. Een prachtig stukje natuur, zo hoog gelegen. Je kunt er zelfs een bezoekje aan brengen.

Een korte pauze, want het is warm en dorstig binnen. De planten bespreking volgt, en dan nog de loterij. Iedereen tevreden, en naar huis.

Tot 9 juli met Maurice in de hoofdrol……….

Groetjes,Yvonne

Algemene info:

in de maand augustus geen bijeenkomst


Plantbespreking 11 juni 2014
Alle foto's Alex Nuyts

Klik de foto aan om te vergroten:

Thei:   planten met * geen foto
     
Dendrobium lichenastrum
Herkomst: Australie, Queensland
Temperatuur: gematigd tot koud
Bloem: 1 cm
Verzorging: gehele jaar door goed licht en water geven, geen speciale rustperiode
     
Dendrobium cuthbertsonii
Herkomst: Papua New Guinea
Temperatuur: gematigd tot koud
Bloem: 3 cm
Verzorging: gehele jaar door water geven, veel licht en frisse verse lucht
     
0
Dendrobium stellare
Herkomst: Jave
Temperatuur: gematigd tot koud
Bloem: 2 cm
Verzorging: veel water voldoende licht en gen rustperiode
     
Dendrobium laevifolium
Herkomst: South West Pacific
Temperatuur: gematigd tot koud
Bloem: 3 cm
Verzorging: gehele jaar door water geven, volop licht en frisse lucht
     
 
Dendrobium lawesii
Herkomst: Papua Nwe Guinea
Temperatuur: gematigd/koud
Bloem: 3 cm lang
Verzorging: gehele jaar door water, frisse lucht en gematigd licht
 

Herman:    
     
Vanda hybride
Herkomst: Thailand
Temperatuur: warm/gematigd
Bloem: 10 cm
Verzorging: gehele jaar door water en volop licht
     
Coelogyne dayana
Herkomst: Z-O Azie
Temperatuur: warm-gematigd
Bloem: 5 cm
Verzorging: gehele jaar door water, gematigd licht, blorit op nieuwe scheut
     
 
Bulbophyllum lobbii
Herkomst: Z-O Azie
Temperatuur: gematigd-warm
Bloem: 10 - 12 cm
Verzorging: gehele jaar door water geven, in voorjaar goed licht geven voor bloei
     
 
Bulbophullum lobbii x dearei
Herkomst: hybride
Temperatuur: gematigd-warm
Bloem: 6 - 8 cm
Verzorging: gehele jaar door water geven en voorjaar meer licht voor goede bloei
     

 

 


Laelia sincorana Schlechter 1917

Dank zijn naam aan de bergketen “Serra da Sincora” waar de soort voorkomt.

Vindplaats: Endemisch in Brazilië in de staat Bahia waar de soort voorkomt op de bergketens Serra da Sincora, Serra do Caraca en Serra do Cape Bade op 1100-1600 m. hoogte. Doorgaans als epifyt op Vellosia-struiken.

Omschrijving: Kleine plant tot 15 cm hoog. Bulben dicht opeen aan een korte rhizoom. In het wild zijn de bulben tot 3 cm hoog en 2-2,5 cm in doorsnede, bol- tot eivormig. In cultuur zijn ze meer cilindrisch en tot 7 cm hoog. Eenbladig. Blad stug, stevig, dik, leerachtig, ongesteeld, eivormig tot ellipsvormig, top spits tot stomp, tot 10 cm lang en 3 cm breed. Bloemsteel tot 6 cm lang met 1-2 soms 3 grote bloemen. Bloem doorsnede 6,5-11 cm, helder rose-paarsachtig met donkerdere rand aan het einde van de lip, keel wit tot lichtgeel, middenlob van de lip bijna vierkant en gegolfd aan de randen, met 5 opstaande lamellen op de middenschijf van de lip. Bloeitijd in Brazilië is december, hier in Europa rond mei.

Cultuur: In pot of opgebonden op kurk of schors. Gematigd tot koel, mag overdag warm. Veel licht en goede luchtbeweging en regelmatig water geven gedurende hele jaar, in de winter iets droger.

 

                                       

 

 
 
 
 
 
     
 

zoek een
site of foto

Download hier verenigingsblad

laatst gewijzigd
6 juli 2014

 

 

 

 
Boek lezen op internet

 
 

Click for Eindhoven, Netherlands Forecast