Orchideeën Vereniging
Brabant Zuid Oost

Kring Nederlandse Orchideeën Vereniging

 

   

 

Verenigingsblad:
jaargang 23, nummer 11

 

Bijeenkomst van woensdag 10 december 2014

 

Op deze bijeenkomst wordt onze jaarlijkse Kerstviering gehouden, met grote loterij en een quiz. Tevens een vooruitblik op ons 25 jarig bestaan op 13 december 2014 en de tentoonstelling op 20 - 21 - 22 maart 2015 bij Tuincentrum van der Velden in Helmond

Verslag bijeenkomst 12 november 2014

Wat gaat de tijd toch snel, alweer de op een na laatste bijeenkomst van het jaar. Op deze  avond hebben we nogal wat mededelingen.

  • We hebben 2 patienten in onze kring. Thei ligt in het ziekenhuis  in Venlo, met licht hartfalen. Tonny ligt ook in het ziekenhuis, in Nijmegen, met aangezichtspijnen. Wij wensen hen natuurlijk veel beterschap toe.
  • De lotjes worden door Yvonne verkocht. Ook de contributie kan weer betaald worden. U krijgt het wel bekende lotje van januari, bij betaling van het lidgeld voor 31 december 2014, voor de extra loterij.
  • Een ieder die nog niets besteld heeft, kan nog in december bij Thei terecht.
  • Ons jubileumblad is nagenoeg klaar. Hierna gat het naar de drukker. Wij zijn er erg tevreden over. Hopelijk U ook. (Als U het gezien heeft).
  • De poster voor de tentoonstelling zijn ook klaar. En de nieuwe posters van de N.O.V. zijn ook  mooi geworden. Deze zijn voor in de winkel, school, bibliotheek of ergens anders om op te hangen.
  • We zijn bij Groenrijk in Geldrop geweest, op de ladies night.  Reuze gezellig, maar geen man ( vrouw) aan over gehouden , als lid.
  • Teruggaan naar N.O.V. is besproken en er zijn gen tegenstanders, mits er wel een ander bestuur komt

 

Pauze en koffie.

Met Maurice gaan we een dagje naar de Kew Gardens in Londen. Met de bus. Lekker niet hoeven te rijden en zeker niet links van de weg….
Kew Gardens is een toonaangevende Botanische tuin met een prachtig aangelegd park met bomen, tuinen, gebouwen en kassen. In 1841 heeft de koningin het geheel aan "het volk" gegeven. Sindsdien is alles toegankelijk voor het publiek.  In de kassen zijn ook orchideeën ondergebracht. Men vindt er Disa, Coelogyne, Dendrobium ,Catleya, Paphiopedilum en nog enorm veel meer. De planten die er staan, worden niet verkocht. Men behoudt er de collectie, en probeert onderling via botanische tuinen te ruilen. Er zijn planten in de kassen te vinden, die vrij uniek zijn. De studenten van nu, onderhouden de kassen en de planten en bomen, die er staan. Een prachtige wandeling langs al dit moois. Een kopje koffie is er wel erg prijzig, maar men laat het er niet voor staan.  Zo’n tuin gaan bekijken, is zeker de moeite waard. Bedankt, Maurice, voor de plaatjes en tot een volgende keer.

Ondertussen worden er lotjes verkocht voor de verloting en ook voor de kerstavond. Het verloopt goed. Nog even een kleine plantenbespreking, loterij en op tijd weer naar huis. Tot de volgende avond, Kerstavond 10 december.
Wij verwachten U terug te zien met Uw man, vrouw, of Uw partner. Laat hun ook genieten tijdens onze laatste avond van dit jaar.

Tot ziens
Groetjes,Yvonne

 

Plantbespreking 12 november 2014
Alle foto's Alex Nuyts

Klik de foto aan om te vergroten:

Alex:   planten met * geen foto
     
Laleia praestans
Herkomst: Brazilie
Temperatuur: gematigd
Bloem: 8 - 10 cm
Verzorging: gehele jaar door goed licht en water geven, geen speciale rustperiode
     
 
Maxillaria negelcta
Herkomst: Midden Amerika
Temperatuur: gematigd
Bloem: 2 cm
Verzorging: gehele jaar door water geven,
     
 
Masdevallia andreettaeana
Herkomst: Ecuador
Temperatuur: gematigd tot koud
Bloem: 2 -3 cm
Verzorging: ruim water voldoende licht en geen rustperiode
     
Spiranthes cernua var odorata chadds ford
Herkomst: South Carolina, USA
Temperatuur: gematigd tot koud
Bloem: 1 cm
Verzorging: gehele jaar door water geven, gematigd licht en frisse lucht, volle grond
     
Dendrochillum cobbianum
Herkomst: Philippijnen
Temperatuur: gematigd/koud
Bloem: 1 - 1,5 cm
Verzorging: gehele jaar door water, gematigd licht
     

Hans:    
     
 
Cattleya tenuis
Herkomst: Brazilie
Temperatuur: gematigd/warm
Bloem: 8 - 10 cm
Verzorging: gehele jaar door veel licht , na bloei rustperiode
     
 
Cattleya walkeriana
Herkomst: Brazilie
Temperatuur: gematigd
Bloem: 10 - 12 cm
Verzorging: tijdens de groei water en mest, lange rustperiode veel licht
 

Riet:    
     
 
Cattleya LC Laagtone
Herkomst: hybride
Temperatuur: gematigd
Bloem: 6 - 8 cm
Verzorging: gehele jaar door water, rust de winter voloende licht geven
     

 

Masdevallia andreettaeana Luer 1981

Vernoemd naar Pater Angel Andreetta, een bekend verzamelaar van deze specie.

Vindplaats: Komt verspreidt voor in zuidoost Ecuador en noord Peru en groeit er als epifyt in koele nevelbossen op middelhoge bergen op een hoogte van 1600-2100 meter.

Beschrijving: Kleine planten, in compacte polletjes groeiend, 7-10 cm hoog. Bladsteel 1-2 cm lang. Blad 6-8 cm lang en 1,5-2,4 cm breed, donkergroen, lepelvormig. Bloemsteel 3-3,5 cm lang, enigszins rechtopstaand tot hangend, ontstaat laag aan de bladsteel, met één bloem.
Bloem 4,5-7 cm groot, wit met uitzondering van de kleine lip die roodachtig purper is, breed gespreid ovaal, meer of minder behaard, zij-sepalen met lange dunne rechte staart, de top-sepaal met een lange dunne teruggeslagen staart, lengte staart variabel. Kan elke maand van het jaar bloeien.

Cultuur: Gematigd tot koel, in pot met fijne bark of sphagnum of opgebonden op bijvoorbeeld varenblokje. Gematigd licht tot lichte schaduw. Altijd vochtig maar niet nat. Goede luchtbeweging.

   

 

 
 
 
 
 
     
 

zoek een
site of foto

Download hier verenigingsblad

laatst gewijzigd
24 november 2014

 

 

 

 
Boek lezen op internet

 
 

Click for Eindhoven, Netherlands Forecast