laatst gewijzigd
28 december 2014

Download hier verenigingsbladClick for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 24, nummer 1

 

Bijeenkomst van woensdag 14 januari 2015

 

Op deze bijeenkomst wordt een lezing verzorgd over de afgelopen 25 jaar, met plaatjes uit de oude doos en uiteraard veel bloemen.

Verslag bijeenkomst 10 december 2014

De Kerstavond, altijd toch weer iets speciaals. Warmte, koffie, vla, gezelschap, bloemen en wensen voor en met elkaar. Een gezellige avond voor ieder. De zaal wordt klaargemaakt, plaatsje zoeken voor jezelf en partner. Met ongeloof kijken naar de planten die er weer aanwezig zijn. Veel bloemen en kleuren. Lekker kletsen onder het genot van koffie en een heerlijk stukje vla.

De mededelingen vallen een beetje weg, maar over de gezondheid van Thei en Tonny, is te vermelden, dat ze allebei weer uit het ziekenhuis zijn. Thei heeft een pittige operatie achter de rug. Hij is weer thuis, en onder het toeziend oog van Nel, moet hij rustig aan doen. Hij hoopt zo snel mogelijk weer te komen.  Tonny is ook weer "thuis" bij zijn dochter. Ook hij heeft een ingreep ondergaan, zodat de pijn die hij de laatste tijd in zijn gezicht had, minder is geworden. Hij blijft enige tijd  bij zijn dochter, want als hij zich beter gaat voelen, dan wil hij weer naar zijn eigen huis gaan, en naar zijn planten. Heel veel beterschap jullie twee, en rustig aan doen.

We zijn weer een kring van het N.O.V.

Tussen de koffie en een eenvoudige kwis, worden de lotjes getrokken. Een ieder heeft een altijd prijs plant.  Even wat bijkletsen, drinken, knabbelen en we gaan verder. De tafels raken leeg, en onze eigen verzameling wordt groter. Het is erg gezellig. Iedereen is erg tevreden. Een kleine planten bespreking, want de eigenaar heeft ze niet voor niets meegenomen.

Bijenkomsten 2015 (zie onder activiteiten voor nadere invulling)
14 januari
11 februari: Jaarvergadering.
11 maart:
20-21-22 maart: tentoonstelling van der Velden.
28 maart: ruilbeurs
8 april:
6 mei: eerste woensdag
10 juni:
8 juli:
12 augustus: VAKANTIE
9 september:
14 oktober:
11 november:
9 december:  Kerstavond..

We sluiten de avond af, met een bedankje voor iedereen die gezorgd heeft.

Hele fijne Kerstdagen en iedereen een voorspoedig Nieuwjaar 2015.

Tot volgend jaar….
Groetjes,Yvonne


Plantbespreking 10 december 2014
Alle foto's Alex Nuyts

Klik de foto aan om te vergroten:

Alex:   planten met * geen foto
     
 
Dendrochillum javieriense
Herkomst: Phillipijnen
Temperatuur: gematigd
Bloem: 1 cm
Verzorging: gehele jaar door goed licht en water geven, geen speciale rustperiode
     
Masdevallia bonplandi
Herkomst: Midden Amerika
Temperatuur: gematigd
Bloem: 2 - 3 cm
Verzorging: gehele jaar door water geven,
     
 
Sophronitis cernua
Herkomst: Brazilië
Temperatuur: gematigd tot koud
Bloem: 2 -3 cm
Verzorging: gehele jaar door water, in de wintermaanden minder, ruim licht
     

 

Sophronitis cernuaLindley 1828

Ontdekt bij Rio de Janeiro door William Harrison in 1827 en door Lindley beschreven in 1828.

Vindplaats: Brazilië en Noordoost Argentinië op 0-1800 m. vanaf de kust tot ver in het binnenland op met mos begroeide rotsen en bomen.

Habitat: Miniatuur. Pseudobulben cilindrisch, afgeplat, ± 1,5 cm lang, dicht opeen in 2 rijen plat op de ondergrond groeiend, met één blad aan de top. Blad grijsgroen, plat, lepelvormig tot uitgerekt eivormig, leerachtig, tot 4,5 cm lang x tot 2 cm breed. Bloemknoppen vormen zich in het gesloten blad en komen bij het openvouwen van het blad tevoorschijn. Bloemstengel kort met tot 5 bloemen, Ø 2,5 cm, oranje tot oranjerood, basis van de lip is oranjegeel, met 2 lila kleurige vlekken op de uiteinden van het gevleugelde zuiltje. Bloeitijd in Brazilië van mei-aug. hier van sept.-dec.

Cultuur: Het best opgebonden te kweken op een stukje schors. Gematigd, gehele jaar vochtig houden, lichtbeschaduwde plaats met goede luchtbeweging.