laatst gewijzigd
22 januari 2015

Download hier verenigingsbladClick for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 24, nummer 2

 

Bijeenkomst van woensdag 11 februari 2015

 

Op deze bijeenkomst wordt de jaarlijkse Algemene ledenvergadering gehouden. Met na de pauze een uitgebreide planten bespreking

Verslag bijeenkomst 14 januari 2015

Een nieuw jaar, de eerste 14 dagen zijn er al weer van om.  Maar evenzo toch de beste wensen voor iedereen. Laten we er van maken, wat we denken. Een goede gezondheid, mooie mensen om je heen, bloeiende planten en nog zo veel meer.

Maar allereerst de volgende punten.

Met Thei gaat het de goede kant op, hij wil in februari weer naar de kringavond komen.  Maar met Tonny wil het nog niet zo, hij wordt volgende week weer geholpen, om de pijn zo veel mogelijk kwijt te worden. laten we hopen, dat het deze keer wel goed gaat.

Onze posters zijn klaar.  Ze zien er erg mooi en duidelijk uit.  U kunt ze meenemen, om bij U in de buurt op te hangen. Als U er nog meer wil, laat dit even horen aan Herman.

Op 28 februari, is er een oppotdag bij Tuincentrum van der Velden.

Op 7 maart is er een oppotdag bij Tuincentrum Groenrijk in Geldrop.

Op 20-21-22 maart is onze tentoonstelling bij Tuincentrum van der Velden in Helmond. Kijkt U alvast in uw agenda op welke van de dagen u komt helpen. Opbouw is van 16 t/m 19 maart. Surveillance tijdens de tentoonstelling. Wat U kunt en wilt doen, bespreken we de volgende keer op de kringavond.
De voorbereidingen zijn al in volle gang. Dus we hebben het erg druk.

Op zaterdag 28 maart is de ruilbeurs in Waalre.

Na de pauze gaan we kijken naar wat we in de afgelopen 25 jaar beleefd hebben. De plaatjes laten een oude brief zien, van de oprichting van onze club, op 13 december 1998.. Een oud lidmaatschapskaartje van de Kring Eindhoven 1990.  Veder een keurig getypt overzicht van de in-en uitgaven in die tijd.
Ook hebben we in de kassen bij Tuincentrum de Brug, van der Velden en Europatuin, ( allemaal het zelfde Tuincentrum met een andere naam) een tentoonstelling gehouden.  Met leeuwen eromheen, als bewakers. Oude grote bomen, volgehangen met planten. Met bamboe achtige fietsen uit Thailand als decoratiestuk. Een huisje van bamboe en rieten dak. Wandelpaden er doorheen geslingerd. Stromend water, stellages van kratten, pallets en wat al niet meer. De vitrine niet te vergeten, die met het jaar steeds groter werd, en natuurlijk af en toe een foto met leden van onze club. Ook een enkele bezoeker werd er op de foto gezet. We zijn met onze club ook naar Arcen geweest voor een tentoonstelling van de NOV. Naar Alden Biezen in Belgie.  De kerstavonden werden vroeger met extra veel planten gevierd. Er werden bij Herman thuis, al de nodige planten ingepakt.  Een verrassing voor iedereen.  We waren toen ook al met veel leden.  De kerstcadeautjes op de tafel zagen  er gezellig uit.  De ruilbeurzen werden toen nog goed bezocht.  Uitstapjes naar kwekerijen in Belgie en Duitsland. Onze kringavonden werden door veel sprekers bezocht. Ook eigen mensen deelden hun kennis over de orchideeen, met anderen. Menig avond was het stil in de zaal.  De showtafel staat dikwijls behoorlijk vol.  Heel veel moois hebben we gezien, op de foto gezet met tekst en uitleg. Reizen beleefd met orchideeen vrienden.
Het waren mooie tijden, voor onze club. We hebben lief en leed met elkaar gedeeld.  Laten we dan ook de komende jaren ons best weer doen, om er iets geweldigs van te maken. Op naar het volgende jubileum.  Iedereen hartelijk dank voor Uw bijdrage aan de afgelopen jaren…………..

Als toegift, liet Herman ons een lezing over het geslacht Phalaenopsis zien.  Niet alleen witte of gele, maar vooral diverse andere soorten. Groot en klein. Bekende maar ook zeker onbekenden.  Geweldig..

Loterij en de avond zit er weer op.

Dank voor Uw bezoek en tot de volgende keer, op 11 februari voor de jaarvergadering.  Zeker niet onbelangrijk.

Groetjes,Yvonne


Plantbespreking 14 januari 2015
Alle foto's Alex Nuijts

Klik de foto aan om te vergroten:

Alex:   planten met * geen foto
     
Ansellia africana
Herkomst: Africa
Temperatuur: gematigd
Bloem: 6 - 8 cm
Verzorging: gehele jaar door goed licht en water geven, geen speciale rustperiode
     
 
Masdevallia hirtzii x strobelii
Herkomst: hybride
Temperatuur: gematigd
Bloem: 2 - 3 cm
Verzorging: gehele jaar door water geven,
     
 
Gastrochilus sororius
Herkomst: Azie
Temperatuur: gematigd
Bloem: 1 - 2 cm
Verzorging: gehele jaar door water, in de wintermaanden minder, ruim licht
     
 
Oncidium cheirophorum
Herkomst: Costa Rica
Temperatuur: gematigd
Bloem: 2 -3 cm
Verzorging: op blok, gehele jaar door water, in de wintermaanden minder, ruim licht
     
Yvonne:    
     
 
Doritis x Vanda? Becudara Henny Willbrunn Meechau
Herkomst: hybride
Temperatuur: gematigd
Bloem: 3 - 4 cm
Verzorging: gehele jaar door water, in de wintermaanden minder, ruim licht
     
Bob:    
     
Cymbidium Sarah Jean “Ice Cascade”
Herkomst: hybride
Temperatuur: gematigd tot koud
Bloem: 5 - 7 cm
Verzorging: gehele jaar door water, in de wintermaanden minder, ruim licht
     
Oncidium Jungle Monarch
Herkomst: hybride
Temperatuur: gematigd
Bloem: 5 = 7 cm
Verzorging: gehele jaar door water, in de wintermaanden minder, ruim licht
     
 
Paphiopedilum hybride
Herkomst: hybride
Temperatuur: gematigd tot koud
Bloem: 10 - 12 cm
Verzorging: gehele jaar door water, in de wintermaanden minder, ruim licht in de winter
     
Jay:    
     
   
Paphiopedilum  Maudiae Vinicolor
Herkomst: hybride
Temperatuur: gematigd
Bloem: 8 -10cm
Verzorging: gehele jaar door water, in de wintermaanden minder, ruim licht in de winter
     

 

Ansellia africana Lindley 1844 (Luipaard orchidee)

Vindplaats: Dit geslacht telt maar één specie maar is zeer variabel en heeft een groot verspreidingsgebied in tropisch Afrika en Zuid Afrika. Als epifyt groeiend, zelden terrestrisch of lithopythisch, in open droge bossen gewoonlijk op 0-700 m., heel soms tot 2200 m. hoogte.

Omschrijving: Grote planten. Hebben twee soorten van wortels; stevige wortels die naar beneden groeien waarmee ze zich hechten en fijne omhoog groeiende wortels aan de basis van de plant. Pseudobulben als stokken, tot 60 cm hoog en 2-3 cm dik, geel of geelachtig groen, met meerdere bladeren aan de top. Blad donker groen, smal lintvormig, lancetvormig, 15-50 cm lang en 1,5-5 cm breed. Bloemsteel verschijnt aan het einde van de pseudobulb met meerdere bloemen, vertakt. Bloem zeer variabel, gewoonlijk bleek tot diep geel met lichtbruine tot chocolade – kastanjebruine spikkels of vlekken. Sommige vormen zijn helemaal geel of groenachtig geel zonder vlekken of spikkels, anderen kunnen weer heel zwaar bevlekt zijn. Lip 20-25 mm. lang, drielobbig met 2 of 3 richels, zijlobben rechtop gebogen, middenlob rond met een puntje. Bloemdoorsnede 4-5 cm.

Cultuur: Vanwege de grootte van de plant best in pot of mand met grove bark. Gematigd tot warm kweken met veel licht. Veel water tijdens de groei, in de rustperiode bijna droog houden maar niet uit laten drogen, af en toe sproeien om verschrompelen te voorkomen.