laatst gewijzigd
25 maart 2015

Download hier verenigingsbladClick for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 24, nummer 4

 

Bijeenkomst van woensdag 8 april 2015

 

Op deze bijeenkomst houden we een nabespreking over de jubileumtentoonstelling en na de pauze een ruime fotoreportage van de Jubileumtentoonstelling

Verslag bijeenkomst 11 maart 2015

Een kring avond voor de tentoonstelling is  het regelen van de laatste zaken.  Maar eerst enkele agendapunten.

  • Het bericht dat Hennie Kl. ernstig ziek is, is zeer heftig.  Wij wensen Hennie en zijn familie veel sterkte in de komende tijd.
  • Met de gezondheid van Tonnie gaat het  gelukkig iets beter.
  • De oppotdagen zijn weer geweest. Rustig verlopen.
  • De folders en boekjes zijn klaar. De jubileumuitgave ziet er zeer goed uit. Complimenten aan ieder die hieraan heeft meegewerkt. Ieder lid heeft een boekje gekregen, de rest gaat naar de tentoonstelling en naar alle kringen van de NOV, en voor de leden van andere clubs (regio's) die planten inleveren.
  • De "werklijst" wordt gemaakt. Hopelijk staat U er ook op.

Na een bakje koffie, begint Alex met zijn lezing. Alex heeft zodanig veel ramen in huis, dat de planten kunnen genieten van de morgenzon of middagzon en/of de late avondzon. Hij heeft zijn planten in potten staan. Ook op blokjes hangend aan buizen, onder elkaar. Deze kan je dan draaien, indien nodig is. Dan kunnen de plantjes optimaal genieten van het licht. Aan een grote buis hangen de grotere planten. We zien de Laelia, Stenoglottis, Jumellia, Mystacidium. En vele anderen. Aan de kant van de middagzon, komen we heel warmere planten tegen. Angraecum, Dendrochillum, Polystachya, Bulbophyllums. Bij de raam voor het weinige zonlicht, zien we Aerangis, Bulb.rotschildianum, Coelogyne. Dus bij Alex kunnen veel plantjes, vooral kleine, goed groeien en bloeien. Hij brengt ze dan ook regelmatig mee naar de kringavond. 

Bedankt en tot de volgende lezing.

De plantenbespreking en de loterij volgt.  Graag tot de tentoonstelling…..

Groetjes,Yvonne

 

Hoe is het ons vergaan bij de opbouw, tijdens en de afbouw van de Jubileumshow

Het is maandag 16 maart. Het begint…… De opbouw van onze jubileumtentoonstelling.  Om 9.30 uur sta ik, samen met Bert, Herman, Alex en Wim aan de winkel samen met de extra hulp van Rene en Mariette van de kring West Brabant en Zeeland die een aanhanger vol decoratiematerialen hebben meegebracht. Spullen uit de auto laden, en we gaan naar binnen.  Eerst even de mensen van de winkel goedemorgen gezegd, en we gaan met een van de eigenaren door naar achter, om te kijken waar we kunnen gaan bouwen. Na een heleboel aan de kant gezet te hebben, kunnen we een indeling gaan maken. Elke vereniging krijgt een tafel of plaats toegewezen. Onze club krijgt een oude bloemenkas, waar we onze planten kunnen neerzetten.

Dinsdag 17 maart. Het vordert gestaag. Thei is er nu ook, en bouwt samen met de anderen de vitrine op. Dit is voor de kleinste plantjes. Er zijn al planten binnen. Het begin is er. Nu de rest nog.

Woensdag 18 maart. Het is en blijft veel werk. Er staan kraampjes die we mogen gebruiken. Er komen zelfs mensen uit West-Brabant om mee te helpen, met de aankleding met palen en druivenranken. De verlichting wordt opgehangen door Wim. Er wordt zelfs water in de vijver gedaan.

Donderdag 19 maart.  Er komen steeds meer planten binnen. Van de leden van onze buurverenigingen. Een mooie verzameling, van alles wat, groot en klein. Ook zijn er kwekers die hun medewerking hebben toegezegd. Akerne uit Schooten ( Antwerpen ) is er. Holm en Lucke uit Duitsland en Herman zijn er met hun show en verkoopplanten. De planten worden op hun aangewezen plaats of tafel gezet. Het begint iets te worden. Het begint steeds mooier te worden….

Vrijdag 20 maart.  We zijn klaar…………..Een aparte stand met onze boekjes en andere informatie is er ook.  Nog even het nodige opruimen, zoals dozen, even nog vegen, een welverdiend bakje koffie drinken, en de eerste mensen zijn al binnen. De surveillanten staan paraat. Bekende en onbekende mensen komen en gaan, de hele dag door. Het is druk. We krijgen van alle kanten complimenten. Wat fijn om te horen dat het mooi is geworden.! Daar doen we het dan ook voor. Er wordt goed aan planten verkocht. Na een uitputtende dag, gaan we om 17.00 uur naar huis. De winkel sluit.

Zaterdag 21 maart.  Om 9.30 uur zijn we  weer present. De orchideeenliefhebbers staan al weer op de stoep. Het wordt wederom een drukke dag. In de middag is zelfs de pers aanwezig, voor een interview en foto’s te maken. Ton en Geert hebben veel orchideeen ingekocht.  De tafels raken leeg. Het gaat prima.

Zondag 22 maart.  Om 10.30 zijn we weer present. De laatste dag. Onze surveileerders  zijn er ook al. Het weer buiten is fris, maar dat weerhoudt de mensen er niet van om naar onze show te komen kijken. Vanuit Rotterdam, Belgie, West Brabant en verder, komen ze. Allemaal even enthousiast. We hebben ook een prachtige show neergezet.  De dag vliegt om, de boekjes zijn niet aan te slepen, en de plantenverkoop gaat goed. Voor de kwekers, maar ook voor het tuincentrum. De show nadert zijn einde.  Om 17.00 uur is het gedaan. De laatste mensen gaan weg, we kunnen weer afbouwen. De planten gaan weer met de eigenaars mee naar huis. De rest ruimen we morgen op.

Maandag 23 maart.  Om 10.00 uur zijn we er weer. Nu de lampen eraf halen, kraampjes terugzetten, vitrine afbreken, showmateriaal  verwijderen, spullen in de auto’s.  Tijdens de koffie natuurlijk even napraten hoe  het is geweest. Een artikel in de krant, met zeer veel lof voor de orchideeententoonstelling bij van der Velden.  Wij hopen dat U het ook heeft genoten van wat er zien was.  Alles staat op de foto, dus kijken we nog wel een keer terug. Bedankt iedereen voor wat U gedaan hebt……….

Groetjes. Yvonne


Plantbespreking 11 maart 2015
Alle foto's Alex Nuijts

Klik de foto aan om te vergroten:

Alex:    
     
Restrepia antennifera
     
Sarcochilus Fitzhart
     
 
Masdevallia decumana  
     
   
Stelis itatiayae  
     
Patrick:    
     
Coelogyne corymbosa  
     
 
Dracula chestertonii  
     
Dracula gorgona
     
 
Dendrobium trantuanii  
     
   
   
Gastrochilus distichus
   
     

 


Sedirea japonica (Linden & Reichenbach f.) Garay & H. Sweet

Vindplaats: Japan, Korea en Ryukyu eilanden als epifyt in
dennenbossen.

Beschrijving: Monopodiaal groeiend met een korte stam met dikke
stevige vlezige wortels, met 5-8 bladeren. Blad lintvormig, 5-15 cm
lang, gekield. Bloemtak tot 15 cm lang met 2-12 bloemen. Bloem
geurend, 2,5-3 cm in doorsnede, groenachtig wit, de zijdelingse
sepalen op de onderste helft met paarse strepen. Lip met roze tot
paarse vlekken en strepen, omgekeerd eivormig tot spatelvormig.
Spoor kegelvormig, spits toelopend.

Cultuur: In pot of opgebonden. Koel tot gematigd op een vochtige
plek in de halfschaduw. In de winter droger.