laatst gewijzigd
20 mei 2015

Download hier verenigingsbladClick for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 24, nummer 6

 

Bijeenkomst van woensdag 10 juni 2015

 

Op deze bijeenkomst zal Paul Noben een lezing geven over zijn verschillende reizen naar Peru, met alle bijzonderheden die hij daar heeft gezien. Dus meer dan de moeite waard om dat te beleven.

 

Verslag bijeenkomst 6 mei 2015

Nu een keer de eerste woensdag van de maand.  Het maakt niets uit, we zijn er gewoon.  Eerst even kletsen met elkaar. Dan komt spontaan Hennie binnen gewandeld. Wat een verrassing….Hij wil toch nog op de blijven en is dus vanavond komen kijken en luisteren.

Eerst een paar agenda punten:
Enkele afmeldingen: Alex en Bob. Het is toch wel fijn, als U een berichtje geeft, als U niet kunt komen. Dan weten we in ieder geval, dat U nergens gestrand bent, onderweg..
Het reisje naar Jacky was goed verlopen. Het was wel erg groen in de kassen… Maar ondanks dat, heeft iedereen toch iets kunnen zoeken, naar iets moois voor zijn of haar collectie. De koffie en gebak was zeer welkom na zo’n lange reis.  Echt genieten, dus. 
De bestuurswissel gaat door. Er heeft zich niemand gemeld, om een van onze taken over te nemen. Het volgende gaat gebeuren: Herman stopt als voorzitter, hij wordt opgevolgd door Alex.  Thei stopt om gezondheidsredenen. Het penningmeesterschap gaat naar Yvonne.  Onze nieuwe secretaris wordt Herman.  Mocht U toch nog iets willen betekenen binnen het bestuur, laat het gerust weten…..
Thei heeft na ruim 15 jaar, afscheid genomen als penningmeester. Uiteraard erg bedankt voor het vervullen van deze functie.  Thei heeft tijdens ons uitstapje naar Jacky, iets uit mogen zoeken naar eigen keuze, als dank. Het zijn geworden enkele Lycaste's en Anguloa's

Na de pauze gaan we over naar de lezing van Maurice over Oncidium.

We kunnen zien, dat de Oncidium voorkomt in Midden en Zuid Amerika. De planten groeien over het algemeen in de bomen, op allerlei hoogtes. Ze kunnen kou verdragen, maar ook warmte vinden ze fijn. De plant heeft bulben, met een of twee bladeren. Grote planten, maar ook kleine plantjes. Lange bloemtakken tot wel 1 meter of langer. Meestal veel bloemetjes eraan en meestal geel-bruin van kleur. Ook andere kleuren, zoals wit, rose, komen voor. Bloemen met een grote opvallende lip.
Er zijn ook Oncidium met een bulb met 1 blad, (Psychopsis-vlinderbloem) daaruit komt een tak, met daarop  meestal een bloem. Als deze is uitgebloeid, komt de volgende er aan. De plant kan dus enkele maanden doorbloeien. Er is dus een grote verscheidenheid, en voor ieder wat wils en past in de kas of in de kamer.

We zijn op tijd klaar met de lezing. De plantenbespreking is voor Herman. Omdat Alex er niet is, heeft Herman ook voor de foto's gezorgd, voor op de site.  De planten verloting heeft nu 10 planten erbij staan van Jacky. Deze hebben we gekregen, na ons bezoek aan hun kwekerij. Mooie planten, die weer een nieuwe eigenaar krijgen.  De volgende avond is op 10 juni. "Met het vernieuwde " bestuur". Dat beteken ook, dat U mijn verslagen niet meer zult kunnen lezen. Deze taak is nu voor een ander.  Als het nodig is, staat het bestuur ook onderling voor elkaar klaar! Ik hoop, dat U plezier hebt gehad, aan al mijn teksten de afgelopen jaren.  Ook Herman mag nu na jaren, niet voor in de zaal, maar achter in de zaal gaan zitten. Het is hem gegund.! En Alex mag na jaren aan de zijlijn te hebben gestaan, weer voor gaan zitten…… En Thei kijkt of alles goed verloopt………………..Succes voor ons allen…

Tot 10 juni samen met Paul Noben.

Groetjes,Yvonne

 


Plantbespreking 6 mei 2015
Alle foto's Alex Nuijts

Klik de foto aan om te vergroten:

Alex:    
     

Angreacum viguieri

     

Microterangis (Chamaeangis) hildebrandtii met 16 bloentakjes

     
 

Stelis itatiayae 

 
     
 

Dryadella edwallii

     
Thei:    
     
   

Odontoglossum pendulum

   
     
   

Lycaste x michellii

   
     
   

Anguloa virginalis

   
     
 

Dendrobium violacea

 
     
Riet:    
     
   

Sedirea japonica

   
     
   

Cattleya aclandiae hybride

   
     
Dorothy:    
     
   

Lc. hybride rood

   
     


Angraecum viguieri Schlechter

Vindplaats: Madagaskar als epifyt in vochtige bossen op ca. 900 m. hoogte.

Omschrijving: Plant met langgerekte stammen van 15-90 cm lang en ca.1 cm in doorsnede. Dunne wrattige wortels, 3-4 mm in doorsnede. Bladeren 12-20 in 2 rijen, nagenoeg haaks op de stam en ver uit elkaar. Blad smal tongvormig, stijf, ongelijk 2-lobbig aan de top, 6-14 cm lang en 8-22 mm breed. Bloemsteel 3-5 cm lang en enkelbloemig maar kan verdeelt over de stam met meerdere bloemen tegelijk bloeien. Bloemen wit en variabel getint groen of rijk oranjebruin. Petalen en sepalen smal langgerekt tongvormig, uitlopend in punt, 5,5-8,5 cm lang en aan de basis 5-8 mm breed. Lip schelpvormig, in het midden het breedst, afgrond naar de top en met een ca. 15 mm lange punt, met een centrale kiel aan de binnenzijde die doorloopt in een spoor. Spoor 10-13 cm lang.
Bloem geurend in de nacht, doorsnede ca. 14 cm.

Cultuur: Gematigd tot warm. Opgebonden of in pot. Jaarrond water geven en licht vochtig houden. Veel licht en goede luchtbeweging.