laatst gewijzigd
20 juni 2015

Download hier verenigingsbladClick for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 24, nummer 7

 

Bijeenkomst van woensdag 8 juli 2015

 

Op deze bijeenkomst zal Joost Riksen een lezing geven over Indonesië, net even anders (eiland Flores), een niet algemeen bekend eiland met weinig toerisme. In deze lezing wordt aandacht geschonken aan de pracht van het eiland, haar bewoners de cultuur, en uiteraard de planten groei en ook de orchideeën.

 

Verslag bijeenkomst 10 juni 2015

Als eerste keer met een nieuwe secretaris die onderstaande verslag heeft gemaakt.

Gelukkig hadden we deze avond weinig afzeggingen en was het zaaltje goed gevuld. Slechts twee afmeldingen. Op verzoek van onze nieuwe voorzitter werd de avond geopend door de oude, omdat de nieuwe dan mooi van alle meegebrachte planten foto's kan maken. Na enkele mededelingen, waaronder de verwelkoming van een nieuw oud lid Jeffrey Meulenbroeks. Hierna werd het woord gegeven aan Paul Noben . Hij liet ons een collage zien van zijn beste foto-opnames tijdens zijn reis door Peru. We vertrokken vanuit Lima naar het zuiden, via de PanAmerican Highway langs de kust richting Arequipa en vervolgens richting het Titicaca meer, met het welbekend drijvende Papyrus Uros eiland, waarop een compleet dorp op was gebouwd en dit alles van Papyrus, de huizen boten, alles. Hierna vervolgt hij zijn weg samen met zijn vrouw richting Cusco, om de wereldberoemde Inca ruïnes van Machu Picchu te bezoeken. In deze schitterende omgeving groeien ook veel orchideeën soorten.
Veel hiervan is in kaart gebracht door Dr. Isaías Rolando, MD, zie hiervoor de link naar Orchids of Machi Pucchi.

Vervolgens vertrok Paul met zijn vrouw richting het noorden van Peru, naar de in Provicie Amazoneas gelegen Moyobamba, daar waren zij de gast van de familie Villena, in het speciaal door dochter Karol, eigenaar van een zeer mooie orchideeënkwekerij AGRO ORIENTE VIVEROS.

Met haar gaan ze op zoek naar de groeiplaats van de Phragmipedium kovackii, waar je letterlijk een en ander voor over moet hebben, vanwege het oversteken van snel stromende rivieren en de zeer vochtige oerbossen die je doorkruist voordat je bij de stijle bergen bent waar Phragmipedium kovachii groeit. We zeer uitzonderlijk met bloemen met een doorsnede van bijna 20 cm. De plant is zwaar beschermd, maar naar nu blijkt schijnen er op diverse plaatsen in dit zelfde gebied 10.00 planten te groeien, allen zijn ze nagenoeg niet bereikbaar voor de mens.

Na de pauze gaan we door met het tweede deel van de lezing van Paul Noben over Peru, nu van alles wat in het noorden langs de weg groeit. Ook nu zien we weer heel veel mooie soorten en ook vrij zeldzame soorten. Vanwege de lengte van de lezing was er geen tijd meer voor een planten bespreking, maar om die reden eenmaal en uitgebreide bespreking bij de onderstaande foto's van de meegebrachte planten. Dit maal waren er ook weer zeer bijzondere planten bij en was het jammer dat we er niet voldoende aandacht aan konden besteden.

Wil je meer weten over Peru, kijk dan eens op de volgende site's:
Orchids of Machu Picchu
Phragmipedium kovachii
AGRO ORIENTE VIVEROS

Tot 8 juli met de lezing over Flores door Joost Riksen.

Herman


Plantbespreking 10 juni 2015
Alle foto's Alex Nuijts

Klik de foto aan om te vergroten:

Alex:    
     

Cattleya mossiae
Herkomst: Venezuela,
Cultuur: gematigd,
Bijzonderheden: In de groeiperiode voldoende water en mest geven en licht schermen. In de winter maanden volop licht geven en droger en koeler. Bloemen zijn tussen de 12 en 17 cm doorsnede.

     

Masdevallia regina
Herkomst: Peru,
Cultuur: gematigd,
Bijzonderheden: Wat moeilijker te kweken soort als import, gevestigde planten groeien goed, gehele jaar door water geven geen rustpriode in de zomer schermen te te veel licht. Bloemen zijn relatief groot van punt tot punt tot wel 20 -25 cm.

     
 

Dryadella simula
Herkomst: Zuid Amerika,
Cultuur: gematigd,
Bijzonderheden: Zowel in de pot als op blok te kweken. Gehele jaar door water geven en schermen tegen teveel licht bloemen zijn ongeveer 1 cm groot.

     
Thei:    
     
 

Coelogyne mooreana
Herkomst: Vietnam,
Cultuur: gematigd - gematigd koud,
Bijzonderheden: Komt voor in het noorden van Vietnam in de bergen richting China, geeft mooie 6 - 8 cm grote bloemen, tijdens de groei veel water en mest en voldoende licht, geen volle zon, in de winter koeler en droger.

     
 

Dendrobium lawesii
Herkomst: New Guinea,
Cultuur: gematigd,
Bijzonderheden: Deze soorten kunnen zeer rijk bloeien met diverse kleuren van bloemen, De bloem is kokervormig gehele jaar door vorchtig en in de winter volop licht, in de zomer schermen. bleoem zijn 1 cm doorsnede en hebben een lengte van 3 a 4 cm.

     

Masdevallia caloptera hybride
Herkomst: Hybride,
Cultuur: gematigd,
Bijzonderheden: Dit is een kruising van Masdevallia caloptera met mogelijk Masdevallia infracta

     
Hans:    
     

Laelia tenebrosa
Herkomst: Brazilië,
Cultuur: warm tot gematigd,
Bijzonderheden: Mooie donkere vorm, groeit vaak samen met Cattleya's, dus in de groei veel water en mest in de winter koeler en droger. Bloemen zijn tot wel 15 cm en meer groot.

     
 

Laelia sincorana var. coerulea
Herkomst: Brazilië,
Cultuur: gematigd,
Bijzonderheden: Een soort doe zowel op rotsen in de volle zon groeit als op bomen (Vellosia)Tijdens de groei veel licht en water, in de winter een zeer lange rustperiode, geen water geven, wel veel licht. Bloemen zijn 6 - 8 cm in doorsnede.

     
Patrick:    
     

Vanda cristata
Herkomst: India,
Cultuur: gematigd-koud,
Bijzonderheden: Een redelijk gemakkelijk te kweken Vanda soort, met bloemen van ongeveer 3 a 4 cm in doorsnede. Planten het gehele jaar door regelmatig water geven en voldoende licht, met namen in de winter ruim licht geven.

     
Paphiopedilum dayanum
Herkomst: Indonesië,
Cultuur: gematigd-warm,
Bijzonderheden: Deze soort komt van het noordoosten van Borneo (Kalimantan). Deze soort, groeit het gehele jaar door in de schaduw, regelmatig het jaar door water geven, wat kalk aan het potmengsel toevoegen. Bloemen zijn 10 - 12 cm in doorsnede.
     
Paphiopedilum rothschildianum
Herkomst: Borneo-Sarawak, Sabah
Cultuur: warm,
Bijzonderheden: De ongekroonde koning onder de Paphiopedilums, groeit over het algemeen op leemhoudende rotsen in het noorden van Sarawak en Sabah. De bloemen van deze plant hebben een spanwijdte van 30 cm. De plant moet het gehele jaar door water hebben en groeit lichter als de gemiddelde Paphiopedilum.
     
 
Anguloa virginalis
Herkomst: Zuid Amerika,
Cultuur: gematigd,
Bijzonderheden: Ook wel tulpenorchidee genoemd, vanwege de vorm van de bloemen van de Anguloa. Gehele jaar door vochtig houden en tijdens de groei flink mesten om stevige grote bulben te krijgen, Deze kunnen wel zijn 15 tot soms wel 20 cm hoog worden. Bloemen komen meestal in het voorjaar, lijkt of de plant een aantal nieuwe scheuten maakt, maar dat is de bloem aanzet. Bloemen zijn 10 - 12 cm groot.
     
Anguloa uniflora
Herkomst: Zuid Amerika,
Cultuur: gematigd,
Bijzonderheden: zie hierboven, doch de bulben blijven over het algemeen iets kleiner.
     
 
Nanodes medusae
Herkomst: Ecuador - Peru,
Cultuur: gematigd,
Bijzonderheden: Een plant die zowel in de pot als op blok te kweken is. De planten moeten het gehele jaar vochtig gekweekt worden. Ruim licht, maar geen zonlicht. De zeer aparte bloem zijn groen met rood en hebben een zeer sterk gefranjerde lip. vandaar ook de naam medusa de Griekse god met de vele hoofden. De bloemen zijn 4 - 6 cm in doorsnede en komen aan het einde van de steelvormige hangende bulb.
     

 


Masdevallia bonplandi Reichenbach f. 1855

Vindplaats: Colombia, Peru en Ecuador op 1100-3750 m. hoogte in
nevelwoud op open met gras begroeide bergwanden als terrestrial.

Beschrijving: Blad smal langwerpig, rechtopstaand, dik leerachtig,
12-18 cm lang. Bloemsteel 10 cm lang, paars gespikkeld, éénbloemig.
Bloem 2,5 cm, geelachtig groen met paarse spikkels of vlekken.

 

Cultuur: Gematigd tot koel, jaarrond water geven, gematigd licht.