laatst gewijzigd
30 oktober 2016

Download hier verenigingsbladClick for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 25, nummer 10

 

Bijeenkomst van woensdag 9 november 2016

 

Op deze bijeenkomst een lezing van Gerard de Puit, over hoe kweek ik mijn Dracula's. Gerard kweekt sinds enkele jaren Dracula species en wil ons laten zien wat daar voor nodig is.
We zitten deze avond in zaal B, dat is de zaal waar we in het verleden ook bijeen kwamen.

Verslag bijeenkomst 12 oktober 2016

Onze spreker, Paul Noben moest helaas verstek laten gaan i.v.m. een overlijden binnen de familie. Dus dat houden we te goed voor in het voorjaar. Dus moesten we aanpassen en hadden we nog een lezing over Thailand op de plank liggen. Zoals een aantal weten zijn een aantal jaren terug, Maurice, Tonny en Herman, naar Thailand geweest en hebben daar een groot deel van het Noorden van Thailand bezocht, de Provincies Chiang Mai en Chiang Rai. Maar ook werd Bangkok en the bridge over the Rivier Kwai bezocht. Uiteraard ook een behoorlijk aantal kwekerijen en werden er trackings door de het oerbos gehouden, met ook een bezoek aan de beide hoogste bergen van Thailand Doi Inthanon en Doi Setup. Thailand is een echte aanrader. Goede voorzieningen, veilig en een heel mooi natuurrijk land.

Na de lezing de planten bespreking en de loterij.


Plantbespreking 12 oktober 2016
Alle foto's Alex Nuijts

Klik de foto aan om te vergroten:

Margreet:    
 
 
Pteroceras semiterretifolium
Herkomst: Azie
Cultuur: gematigd

     
 

Dendrobium laevifolium
Herkomst:New Guinea
Cultuur: gematigd

     
 

PLeurothallis corniculata
Herkomst: Midden Amerika
Cultuur: gematigd

     
Dorothy:    
     
 

Dendrochillum filiforme
Herkomst: Filippijnen
Cultuur: gematigd-warm

     
Alex:    
     
   
Laelia alaorii var. alba
Herkomst: Braziliƫ
Cultuur: gematigd
     
Masdevallia menatoi ??
Herkomst: Bolivia
Cultuur: gematigd
     
 
Spiranthes cernua Chadds Ford
Herkomst: Europa
Cultuur: winterhard
     
 
Masdevallia andreetteana
Herkomst: Ecuador
Cultuur: gematigd
     
Patrick:    
     

Epidendrum species
Herkomst: Guatemala
Cultuur: gematigd

     
 
Epidendrum nocturnum
Herkomst: M-Z Amerika
Cultuur: gematigd

     
 
Maxillaria platypetala
Herkomst: Peru
Cultuur: gematigd
     
 

Maxillaria elegantula
Herkomst: Z-Amerika
Cultuur: gematigd

     
 
Bulbophyllum species
Herkomst: Borneo
Cultuur: gematigd/wam

     
 
Brassavola appendiculata syn. van cucullata
Herkomst: Midden Amerika
Cultuur: gematigd
     
 
Trichoceras antennifer
Herkomst: Z Amerika
Cultuur: gematigd

     
Gastrochillus dasypogon
Herkomst: Z-O Azie
Cultuur: gematigd
     
 
Odontoglossum crispum
Herkomst: Colombia
Cultuur: koud
     
     

Bulbophyllum tingabarinum, door Bert van Zuylen

Een van de planten op onze vensterbank die regelmatig voor oeh’s en aah’s zorgt is Bulbophyllum tingabarinum. Het is maar een klein plantje met dicht op elkaar staande bulben, maar ze doet ontzettend goed haar best om iedereen te overtuigen van de schoonheid van orchideeen. De bulben worden maar 1-1,5 cm lang, het blad dat er bovenop prijkt kan wel 10 cm lang worden. Ze staat in onze huiskamer voor het raam op het westen, en krijgt behoorlijk wat licht. Dat kan ze best hebben, de blaadjes zijn dik en stevig. Oorspronkelijk groeien deze Bulbophyllums in China, Laos, Cambodia, Vietnam en Taiwan. Meestal op boomtakken, in een redelijk vochtige omgeving.

Wat voor al die oeh’s en aah’s zorgt? Dat zijn de best wel grote, knaloranje bloemen, die zoals zoveel Bulbophyllums uit de sectie Cirrhopetaloides in de vorm van een klein waaiertje staan. Die bloemen, meestal staan er een stuk of 5 tot 8 aan de 10 cm lange bloemstengel, kunnen behoorlijk groot worden. Soms wel tot 10 cm lang! Jammer genoeg blijven de bloemen in de droge kameromgeving niet zo lang op de plant, na een dag of 10-14 vallen de bloemen af. Een beetje zoeken op internet levert foto’s op van mooie clumps die volop bloemtrossen dragen. Mijn plantje doet dat niet, ze bloeit elke keer maar met 1 bloemtros, maar ze bloeit daarentegen wel een paar keer per jaar. Bulbophyllums houden wel van een vochtige omgeving, en in de huiskamer is dat toch moeilijk te imiteren. Mijn plantje staat ineen klein vijverpotje, en ik dompel haar ongeveer 1 keer per week. Bij wam weer en volop zonneschijn wordt wat vaker gedompeld, in de winter ietsje minder. Dat betekent dat ik een nogal los schema van water geven aanhoud, wat weer als voordeel heeft dat ik mijn planten meestal 2 keer per week in de hand krijg. De plant besproeien zou misschien een goed idee zijn, maar ik heb simpelweg geen tijd om elke morgen te sproeien. Bovendien heb ik een flinke hekel aan ramen wassen, en om ze elke morgen naar de keuken te brengen, dat is me teveel. De vensterbanken staan vol met schalen en kleine potjes, ik zou er teveel tijd in moeten steken. De piek in de bloeitijd loopt van augustus tot september, maar hele jaar door kunnen er zomaar bloemstengels verschijnen.

Verwarrend is de naamgeving rond deze soort, je komt ze onder allerlei schuilnamen tegen. B. pecten-veneris, B. miniatum, Cirrhopetalum miniatum, ik heb ze allemaal al voorbij zien komen. Ook op het internet en in de boeken zijn de heren en dames geleerden het niet met elkaar eens. Maar er zijn ook zoveel Bulbophyllums die op elkaar lijken, dan zijn vergissingen makkelijk gemaakt. Er zijn nogal wat soorten, in allerlei kleuren, die bloemen maken die ontzettend veel op B. tingabarinum lijken. En van B. tingabarinum heb ik ook al donkerrode vormen voorbij zien komen. Diezelfde verwarring vond ik overigens ook al bij het beschrijven van de geur. De ene vond dat ze naar worteltjes rook, een ander vond het net mandarijnen. Maar och: die zijn ook allemaal oranje van kleur.

klik op de foto om te vergroten