laatst gewijzigd
23 november2016

Download hier verenigingsbladClick for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 25, nummer 11

 

Bijeenkomst van woensdag 14 december 2016

 

Op deze bijeenkomst houden we onze traditionele kerstviering

Verslag bijeenkomst 9 november 2016

Op onze een a laatste bijeenkomst van dit jaar hadden we als spreker Gerard de Puit, over zijn manier van kweken, verzorgen van zijn Dracula's. het was een bijzonder verhaal, Gerard lied zien dat je ook in een kleinere kas met wat aanpassingen zeer goed de z.g. moeilijk te kweken Dracula's goed kon kweken. Gerard was begonnen met het kweken van Phalaenopsis species op een slaapkamer, maar dat was geen succes, teveel algen en schimmel op de muren en om een duistere reden gingen alle planten een voor een dood. Dus in de tuin een kasje gebouwd en begonnen met Pleurothallis achtige en andere koel te kweken planten. Uiteindelijk is hij zich nu gaan specialiseren op het geslacht Dracula en met succes. In zijn kas heeft hij gezorgd voor aanvoer van frisse lucht via een ventilator en zorgt dat de luchtvochtigheid goed blijft met een aantal nozzles die bij een te lage luchtvochtigheid automatisch aangaan. Al met al was het een zeer leerzame en goede lezing.

Na de lezing de plantenbespreking zie voor de foto's hieronder en de loterij.

Vergeet niet om je loten tijdig te kopen voor de Kerstloterij en wie voor 31 december zijn contributie heeft betaald krijgt een lotje voor de extra loterij in januari.


Plantbespreking 9 november 2016
Alle foto's Alex Nuijts

Klik de foto aan om te vergroten:

Margreet:    
 
 
Bulbophyllum lasiohilum
Herkomst: Azie
Cultuur: gematigd

     
 

Dendrobium bracteosum
Herkomst:New Guinea
Cultuur: gematigd

     
   

Laelia anceps
Herkomst: Midden Amerika
Cultuur: gematigd

 
 
Laelia pumila
Herkomst: Brazilië
Cultuur: gematigd

     
 

Maxillaria variabilis
Herkomst:Midden en Zuiid Amerika
Cultuur: gematigd

     

Tuberolabium quisumbingii
Herkomst: Filippijnen
Cultuur: gematigd-warm

     
Dorothy:    
     
 

Lycaste lasioglossa
Herkomst: Guatemale
Cultuur: gematigd

     
Alex:    
     
 
Liparis species
Herkomst: Azië
Cultuur: gematigd
     
Yvonne:    
     
 
Epidendrum porpax
Herkomst: Midden en Zuid Amerika
Cultuur: gematigd
     
   
Vanda hybride
Herkomst: hybride
Cultuur: gematigd-warm
     
Thei:    
     
 
Gastrochilus sororius
Herkomst: Azië
Cultuur: gematigd
     
Gastrochilus acutifolius
Herkomst: Azië
Cultuur: gematigd
     
Patrick:    
     
 

Phragmipedium longifolium
Herkomst: Guatemala
Cultuur: gematigd

     
Eria robusta
Herkomst: Borneo-Sarawak
Cultuur: gematigd-warm

     
 
Maxillaria species
Herkomst: Ecuador
Cultuur: gematigd
     

Epidendrum species
Herkomst: Guatemala
Cultuur: gematigd

     
   
Trichopilia tortilis
Herkomst: Midden Amerrika
Cultuur: gematigd

     
Aerides odorata
Herkomst: Azië
Cultuur: gematigd-warm
     
     

Bulbophyllum guttulatum, door Bert van Zuylen

Lang, lang geleden kocht ik het boekje “Orchideeen voor kamer en kas” van Walter Rysy, een boekje vol met miniatuurorchideeen. Op bladzij 26 stond een foto van een orchidee die meteen mijn hart stal: Cirrhopetalum  guttulatum. Een heel lief bloemetje vol met stippeltjes en met sepalen waar een bocht in zat. Maar zoals wel vaker kwam ik die liefde nergens tegen, of ik kon op dat moment niet goed voor zo’n plantje zorgen. Vorig jaar vertelde Herman dat hij een paar plantjes binnengekregen had, en ik vroeg meteen of ik er eentje van hem kon overnemen. Dolblij was ik toen ik het plantje thuis op de vensterbank zette. Maar toen begonnen de zorgen, er zat totaal geen leven in. Alleen kleurden de dunne worteltjes wel groen als ik het plantje water gaf. En hoop doet leven. Maar hoe vaak ik ook keek, er gebeurde niks. Geen bloemstengels, geen nieuwe bulben. Tot een paar weken geleden, ineens kwam er op beide bulben een puntje omhoog tussen de barkblokjes. Met een big smile op mijn gezicht volgde ik die puntjes, hopend op nieuwe bulben. Maar al snel bleek dat ze daar te dun, en ook te lang voor werden. Het waren bloemstengels!
Bulbophyllum guttulatum (de naam in mr. Rysy’s boek is nu een synoniem) groeit van oorsprong in een flink verspreidingsgebied rond het Himalaya-gebergte. In zuidelijk China, in Nepal en Bhutan, en zelfs tot in Vietnam komen ze voor op hoogtes tussen 800 en 2600 meter. Het is dus wel een beetje uitzoeken of je er eentje hebt die je gematigd kunt kweken, of dat je er eentje hebt aangeschaft die koel gekweekt moet worden. Die van mij doet het prima op de vensterbank, dus ik heb geluk gehad. Volgens de heren geleerden moet de plant zowat in de schaduw gekweekt worden, maar toch heeft ze hele harde bulben en een leerachtig blad. Op internet staan ook foto’s van bloemen die minder fel van kleur zijn, of minder stippeltjes hebben. Het lijkt me wel leuk om eens een paar andere vormen erbij te kopen, dus dat wordt zoeken. Mijn plant wordt ongeveer 1 keer per week kort gedompeld, mag dan eventjes uitlekken, en gaat daarna terug op haar plekje op onze vensterbank. Die vensterbank kijkt uit op het oosten, en er zit geen verwarming onder. Daardoor blijven de plantjes (zeker buiten de winter) ietsjes langer vochtig, en dat is precies wat ze wil.

klik op de foto om te vergroten