laatst gewijzigd
24 december 2016

Download hier verenigingsblad
Click for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 26, nummer 2

 

Bijeenkomst van woensdag 11 januari 2017

Op deze eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar wordt er een lezing gegeven door Paul Noben, over zijn verschillende reizen naar Thailand, tevens is er die avond de trekking van de loten van de op tijd betaalde leden.

Verslag bijeenkomst 14 december 2016

Op onze traditionele kerstavond was het weer volle bak, met heel veel mooie bloeiende planten voor de grote loterij, vla van onze huisbakker.
Dit maal werd er gestart met de planten bespreking, zodat deze er aan het einde van de avond niet werd overgeslagen.
Tussen de bedrijven door hadden we een kennis quiz.
Door Yvonne en Dorothy werd de koffie/thee en het gebak verzorgt. Nadien werden er nog diverse lekker hapjes door hen verzorgt.

We hadden ook nog bezoek van de voorzitter van de NOV Rob Hendriks, waar een ieder met zijn vragen en opmerkingen over de NOV bij terecht kon. Ook is onze Bert van Zuylen tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering voor zijn grote verdienste met 20 jaar Boekenbeurs, benoemd tot lid van verdienste van de NOV.

Aan het einde van de gezellige avond ging een ieder met een aantal planten naar huis zodat de collectie nog mooi kon worden uitgebreid.

Als bestuur wensen we alle leden en hun naasten gezellige Kerstdagen en een voorspoedig gezond en bloeirijk 2017 toe.

 

Keuze genoeg dus was het een heel gezoek voor een plant die past op mijn vensterbank of kas

 


Plantbespreking 14 december 2016
Alle foto's Alex Nuijts

Klik de foto aan om te vergroten:

Margreet:    
 
 
Zoötrophion atropurpurea
Herkomst: Brazilië
Cultuur: gematigd

     
 

Masdevallia hybride
Herkomst:hybride
Cultuur: gematigd

     
Hans:    
     
 

Cattleya tenuis
Herkomst: Brazilië
Cultuur: gematigd

     
 

Cattleya walkeriana
Herkomst: Brazilië
Cultuur: gematigd

     
Alex:    
     
 
Maxillaria praestans
Herkomst: Midden Amerika
Cultuur: gematigd
  Trichotosia (Eria) pulvinata
Herkomst: Zuid OOst Azië
Cultuur: gematigd
     

Bulbophyllum makoyanum, door Bert van Zuylen

Er zijn genoeg Bulbophyllum-soorten die het prima doen op de vensterbank, en dit is er eentje van. Bulbophyllum makoyanum komt voor in Singapore en Maleisie en op Borneo en de Filippijnen. Ze groeit daar in de laaglandwouden en verlangt dus gematigde tot gematigd-warme temperaturen. Ze wil niet al te veel licht, een raam op het (noord-)oosten is prima. De bloemen verschijnen aan een soms wel 20 cm lange bloemstengel en staan in een waaier. Volgens een aantal bronnen zouden ze moeten geuren, maar daar heeft mijn plant geen last van. Het is een rijke bloeier, die op verschillende momenten in het jaar staat te pronken met haar bloemen. De plant is maar klein, de bulbjes zijn nauwelijks 2 cm lang en ze dragen bladeren die rond 10 cm lang worden.

Maar de bloemen die mijn plant draagt vormen eigenlijk ook een probleem. Want Bulbophyllum makoyanum is nogal variabel in haar bloemkleur, en de bloemen van mijn plant zijn nogal flets geel-groen van kleur. Er zijn er echter ook die felgeel of bijna oranje bloemen dragen, dus daar ga ik naar op zoek. Want voor een plant die zo klein blijft is altijd wel een plekje te vinden. Het plantje op onze vensterbank staat in een soort vijverpotje, en daarin zit fijne bark. Om de 5 dagen wordt ze gedompeld, mag dan even uitlekken en daarna krijgt ze haar plekje weer terug. Of het bij veel meer soorten voorkomt weet ik niet, maar mijn Bulbophyllum makoyanum bloeit regelmatig op de oude bulben. En dat is een fijn extraatje.

klik op de foto om te vergroten

 
     

Bulbophyllum falcatum "Sierra Leone"

Bulbophyllums zijn in bijna alle werelddelen te vinden, uitzonderingen vormen Antarctica, Noord Amerika en Europa. Het overgrote deel van dit geslacht is terug te vinden in Azie, maar ook in Afrika groeien ze volop. Een van de soorten die het prima op de vensterbank doen is Bulbophyllum falcatum. Van oorsprong groeit ze in een enorm gebied dat zich uitstrekt over westelijk en centraal Afrika. Daar groeit ze in de laagland- en bergwouden, waar het heerlijk warm is. Voeg daarbij een afkeer van direct zonlicht, en een perfecte kamerplant is geboren. Wel eentje die wat meer zorg nodig heeft als de normale kamerplanten, maar toch. Normaal gesproken krijgt mijn Bulbophyllum falcatum zo elke 5-7 dagen een dompelbeurt. Dat vindt ze prima.

Bulbophyllum falcatum is een makkelijke groeier en bloeier, een schatje. Ze staat in onze huiskamer op een krukje, in een broedschaal (voor duiven) van plastic. Ze maakt regelmatig nieuwe bulben, die dan een tweetal langwerpige bladeren dragen. In de late winter tot vroege lente verschijnen de bizarre bloemstengels. Die kunnen wel 15 cm lang worden, en lijken wel wat op een langgerekte peddel. Verschillende van onze vrienden hebben ze staan te bekijken. Maar pas als ik zeg dat die kleine, gele frutseltjes de bloemen zijn en dat ze vol verwondering hebben staan kijken naar de purperrode bloemstengels vallen de monden pas goed open. Er wordt voorover gebogen, en als ze dan ontdekken hoe de bloeiwijze echt in elkaar steekt zie je dat ze beginnen te snappen waarom jij ooit eens gekozen hebt voor orchideeen.

Mijn Bulbophyllum falcatum geurt niet, alweer een prima eigenschap voor een vreemde kamerplant. Ook blijft ze redelijk beperkt van grootte, dus er blijft nog ruimte over voor meer moois. En ook dat is een voordeel want er zijn een paar hele mooie varieteiten van Bulbophyllum falcatum! Zo heb ik er eentje die met rode bloemstelen komt, maar er zijn er ook die gele of groene bloemstengels dragen. De varieteit velutinum bloeit met kleine haartjes op de bloemen, en de varieteit bufo bloeit met witte bloemen. Daar gaan we dus naar op zoek. De officiele naam voor mijn plant is Bulbophyllum falcatum "Sierra Leone". Die extra vermelding tussen de aanhalingstekens kreeg ze omdat de moederplant op een tentoonstelling door een officiele jury werd gekeurd, en bekroond. Als ik me niet vergis was mevr. Tineke Mulder de eigenaresse van die plant. Als ik het mis heb, verbeter me aub!

klik op de foto om te vergroten