laatst gewijzigd
24 januari 2017

Download hier verenigingsblad
Click for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 26, nummer 2

 

Bijeenkomst van woensdag 8 februari 2017

Op deze eerste bijeenkomst houden we onze jaarlijkse ledenvergadering. Met als belangrijkste agendapunt aanpassing van het huishoudelijk reglement. Na de pauze gevolgd door een uitgebreide planten bespreking en schroom je niet om ook de planten met problemen mee te brengen, kunnen we samen nog wat van leren.

Verslag bijeenkomst 11 januari 2017

Op de eerste avond in het nieuwe jaar en elkaar het beste voor het nieuwe jaar hadden toegewenst, gingen we van start met de mededelingen. Door het bestuur is een huishoudelijk reglement opgesteld dat in februari tijdens de ledenvergadering aan de orde komt.

Nadat een ieder zich van een natje en een droogje had voorzien werd er begonnen met de lezing van Paul Noben over Thailand. Paul is gedurende 3 reizen door een groot gedeelte van Thailand gereisd. Hij is zoals een ieder gestart in Bangkok en vervolgens via de westkant naar boven getrokken. Naar Chiang Mai en omgeving en vervolgens door gereisd naar het noorden naar bij de grens met Laos. Vandaar weer terug richting Chiang Mai en Lampang en vandaar verder door richting het oosten tot nabij de grens met Cambodja en via Chonburi weer terug naar Bangkok. Hij liet ons zeer veel planten zien zowel in het oerbos als op de diverse markten en kwekerijen. Al met al een zeer bijzondere lezing met veel planten die we hier zelf ook in onze kas en vensterbank kunnen kweken

Na een korte pauze werden de meegebrachte planten besproken en was er nog de bekende loterij.

Jaarvergadering:
Agenda:
Opening:
Jaarverslag secretaris,
Jaarverslag penningmeester,
Verslag kascontrolecommissie,
Goedkeuring Huishoudelijk Reglement,
Rondvraag,
Rooster van aftreden: 2017 Herman, herkiesbaar
Alex 2018, Yvonne 2019
Sluiting ledenvergadering


Plantbespreking 11 januari 2017
Alle foto's Alex Nuijts

Klik de foto aan om te vergroten:

Margreet:    
 
Bulbophyllum lindleyanum
Herkomst: Thailand
Cultuur: gematigd

     
 

Masdevallia decumana x vetchiana
Herkomst:hybride
Cultuur: gematigd

     
Wim:    
     
 

Polystachia teitensis
Herkomst: Afrika
Cultuur: gematigd

     

Dendrobium sulcatum
Herkomst: Thailand
Cultuur: gematigd

     
Alex:    
     
 
Restrepia guttulata
Herkomst: Zuid Amerika
Cultuur: gematigd/koud
   
     
Pterostylis curta
Herkomst: West Australië
Cultuur: gematigd
   
     
Pterostylis curta x pedunculata
Herkomst: hybride
Cultuur: gematigd
 
     
   
Masdevallia tovarensis hybride
Herkomst: hybride
Cultuur: gematigd/koud
 
     
Hennie:    
     
 
Dendrobium Nora Tokunaga x abberans
Herkomst: hybride
Cultuur: gematigd/koud
 
     
Thei:    
     
 
Mediocalcar decoratum
Herkomst: Nieuw Guinea
Cultuur: gematigd/koud
   
     
 
Mediocalcar bifolium
Herkomst: Nieuw Guinea
Cultuur: gematigd
   
     
 
Epidendrum englerianum
Herkomst: Ecuador
Cultuur: gematigd
 
     
 
type 1    
type 2    
Encyclia (Dinema) polybulbon
Herkomst: Midden Amerika
Cultuur: gematigd/koud
 
     
   
Pleurothallis truncata
Herkomst: Ecuador
Cultuur: gematigd/koud
   
     
 
Dendrobium abberans
Herkomst: Nieuw Guinea
Cultuur: gematigd
   
     
 
Dendrobium violaceum
Herkomst: Nieuw Guinea
Cultuur: gematigd
 
     
   
Dendrobium kingianum x fleckeri
Herkomst: hybride
Cultuur: gematigd/koud
 
     
 
Dendrobium bracteosum alba
Herkomst: Nieuw Guinea
Cultuur: gematigd/koud
   
     
 
Dendrobium subuliferum
Herkomst: Nieuw Guinea
Cultuur: gematigd
   
     
 
Dendrobium melianthum (dillonianum)
Herkomst: Nieuw Guinea
Cultuur: gematigd
 
     
 
Dendrobium alaticaulinum
Herkomst: Nieuw Guinea
Cultuur: gematigd/koud
 
     
   
Dendrobium cacatua
Herkomst: Australië
Cultuur: gematigd/koud
   
     
Encyclia abbreviata
Herkomst: Brazilië
Cultuur: gematigd
   
     
 
Ceratostlilus senilis
Herkomst: Filippijnen
Cultuur: gematigd
 
     

Masdevallia lynchiphora Königer 1980.
tekst en foto's Alex Nuijts

Vindplaats: Bedreigde soort endemisch in Peru op zo’n 2000 m. hoogte als epifyt in koel vochtig nevelwoud.

Beschrijving: Kleine soort onder de Masdevallia’s, plant tot 6 cm groot maar in cultuur vaak groter. Blad breed langwerpig met ronde top, 1-2 cm breed en 2,5-4 cm lang. Bloemstengel dun, hangend of afstaand met één bloem. Bloem 3-5 cm groot, naar beneden gericht. Dorsale petaal als hoedje, wit-oranje met duidelijke oranje-roze aders aan de binnenkant. Zijpetalen teruggeslagen met een rode gloed. De kleurintensiteit van oranje en rood kan variëren.

Cultuur: Koel, gehele jaar vochtig, gematigd lichte standplaats. Hoog in de pot oppotten in fijne mix zodat de bloemstengels zich vrij kunnen ontwikkelen of opbinden.

 
     

Stenorrhynchos speciosum
tekst en foto's Bert van Zuylen

De orchidee die dit jaar mijn Nieuwjaarswens sierde kocht ik vorig jaar bij Akerne Orchids tijdens hun Open Deuren Dag. Op het naamkaartje stond een prachtige naam: Stenorrhynchos speciosum. Terrestisch groeiende orchideeen vind ik nu eenmaal interessant, en vooral de combinatie van de roze bloemstengel, wit met roze bloemen en mooi gevlekte bladeren sprak me wel aan.
Stenorrhynchos is een geslacht dat al heel lang geleden bekend was, in 1826 werd het opgericht door mr. Richard. De (voor mij) oudst bekende afbeelding is echter te vinden in het werk “Icones Plantarum Rariorum” van Nicolas Jacquin uit 1703.  Dat boek heb ik digitaal en toen ik de plaat opzocht was ze makkelijk te herkennen. Dat betekent dus wel dat deze Zuid Amerikaanse plant al meer dan 300 jaar bekend is! (Foto 1)
Zoekend naar kweekaanwijzingen kwam ik op de site van Jay Pfahl (www.orchidspecies.com) en daar was te lezen dat deze orchidee haar habitat heeft in Colombia. Ze groeit daar op hoogtes tussen 1200 en 3000 meter, en mag dus tot de koel te kweken orchideeen gerekend worden. Uiteraard had ik de plant toen al thuis staan, en in onze huiskamer is het zelden koel. Zou dat een probleem geven?
Wel kon ik er voor zorgen dat ze niet in de felle zon stond, ze kreeg een plekje voor een raam op het oosten. De plant was opgepot in hele fijne bark, en ik gaf haar eens in de week water.  Om toch voor wat koelte te kunnen zorgen zette ik haar voor het raam op de vloer. Toen het buiten echt kouder werd, werd er onder haar plastic schaaltje een ander plastic schaaltje gelegd. Dat onderste schaaltje zette ik op zijn kop, zodat mijn plant dus met de voetjes van de vloer staat. En ik dompelde alleen nog maar tot 1 cm van de onderkant van de pot in het water. Op die manier zou ze wel vocht kunnen vinden, maar zou het potmateriaal niet te lang vochtig blijven. (Foto 2)
In november verscheen de roze bloemstengel, en half december gingen de eerste bloemetjes open.  Zo mooi! Maar hoe moest het nu verder? Dus ging ik op het internet op zoek, en daar kwam ik al snel een melding tegen dat ze na de bloei (soms) haar bladeren verliest en opnieuw opgepot moest worden. De bark waarin ze opgepot stond zou te snel verteren, daardoor te lang nat blijven en de wortels zouden daardoor wegrotten. Dat verpotten moet wel heel voorzichtig gebeuren, want de dikke wortels zijn makkelijk te beschadigen. Het oude potmateriaal kan onder de kraan weggespoeld worden, of de plant kan heel voorzichtig door een bak met water heen en weer bewogen worden.
Iemand gaf het advies om haar na de bloei vier weken lang nog wat minder water te geven. Pas als de nieuwe rozetten verschenen mocht je dan weer wat meer water gaan geven.  In die tussentijd moest ze verpot worden.
Op de site van mr. Pfahl zag ik dat ze daar maar 5 verschillende soorten erkennen, en viel het me op dat er een lijst van synoniemen te vinden was, een hele lange lijst. Dat betekent dat deze orchideeen vaak van naam veranderd zijn. Veel planten die vroeger de naam Stenorrhynchos droegen zijn nu ondergebracht in een ander geslacht. Namen als Pelexia, Sacoila en Dereigne kwamen me nog wel bekend voor, van andere namen had ik nog nooit gehoord.
Via Google Afbeeldingen kwam ik allerlei mooie foto’s tegen, vaak van knalrode bloemen. Maar die van mijn plant zijn roze! Her en der aanklikken leidde me naar een tijdschrift van het Duitse Journal fuer den Orchideenfreund (Heft 1 -  Jaargang 12 – 2005). Die stond in mijn boekenkast, en dus werd het opgezocht. In dat tijdschrift schreef Eric Christenson een artikel over 3 nieuwe soorten. Er was ook een sleutel naar de soorten in het artikel opgenomen, en die was ingedeeld op de bladeren. Mijn plant heeft duidelijk lichte vlekken op het blad, en ze liggen niet plat op het potmedium. De bloemstengel is langer als 30 cm, en valt met die roze kleur nogal op. In het midden van het blad is er geen witte streep te vinden. Dus zou mijn plant de naam S. albidomaculatum moeten heten.  (Foto 3)
S. albidomaculatum is een soort die voorkomt in Colombia en Venezuela, misschien zelfs in Peru. Ze groeit daar op hoogtes tussen 1000 en 3200 meter, maar wordt meestal gevonden op hoogtes rond 2200 meter.
Het wachten is nu op het einde van de bloei, maar volgens een liefhebber op een Amerikaans forum kan dat nog wel een tijdje op zich laten wachten. De bloemen zouden maanden mooi kunnen blijven. En de planten zouden zich goed laten kweken bij gematigde temperaturen. In feite zou dit dus een orchidee moeten zijn die in de huiskamer makkelijk te kweken is. Dus ga ik nu op zoek naar een plant met rode bloemen. En misschien ook nog wel naar andere soorten uit dit geslacht. Maar misschien kom ik ook nog wel eens planten tegen die nu in een ander geslacht zijn ondergebracht.

klik op de foto om te vergroten