laatst gewijzigd
25 augustus 2017

Download hier
verenigingsblad
Click for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 26, nummer 8

 

Bijeenkomst van donderdag 14 september 2017

Op deze eerste bijeenkomst in ons nieuw onderkomen, houden we de traditionele bijklets avond, met een uitgebreide planten bespreking.

Verslag bijeenkomst 12 juli 2017

Op deze laatste bijeenkomst in het Klooster te Waalre, eerst de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen, na een korte pauze werd door Maurice Casteleyn een lezing geven over Orchidee├źn van Peru, een goede lezing met veel mooie soorten en leuke anekdotes. We kregen een aantal orchidee├źn soorten te zien uit het zuiden van Peru met name in de omgeving van Machu Picchu. Na de pauze een zeer uitgebreide planten bespreking zie het scala aan planten die werden meegebracht voor de planten bespreking.

Tot slot de plantenloterij en de afsluiting van onze laatste bijeenkomst in Waalre.

************************************************************************************************

Onze volgende bijeenkomst wordt gehouden in Helmond, op de tweede donderdag van de maand in Parkzicht Dierdonk, Dierdonkplein 6 in Helmond.

************************************************************************************************


Plantbespreking 12 juli 2017
Alle foto's Alex Nuijts

Klik de foto aan om te vergroten:

Alex:      
       
Ponthieva species   Ponthieva tunguraguae Angraecum didierii
       
Maxillaria pseudoreichenheimiana Maxillaria dillonii   Neofenetia falcata
       

       
Hans:      
       
Laelia alaorii   Laelia praestans  
       
   
Dendrobium cucumerinum  

       
Wim:      
       
Vanda hybride geel Dendrobium Hibiki Lycaste grogani x aromatica

       
Yvonne:      
       
Cyrthochillum meirax   Pleurothallis flexuosa  
       
   
Vanda hybride rose Laelia purpurata  

       
Maurice:      
       
 
Prosthechea cochleata   Encyclia cordigera  
       
   
Cochleanthes amazonica      

       
Thei:      
       
Oncidium incurvum   Zygoptalum mycrophyllum  
       
Dendrobium melianthus x cyanocentrum Dendrobium lawesii  
       
       
       
 
Dendrobium lamyaiae Dendrobium victoria-reginae  

       
Patrick:      
       
Odontoglossum deburghgraeveanum Epidendrum species  
       
Nageliella purpurea   Dendrobium brymerianum  
       
Anguloa cliftonii   Anguloa clowesii  
       
Anguloa virginalis   Rhyncostele ehrenbergii  
       
Lockhartia species   Lycaste locusta  
       
     
Lycaste suaveolens ??      

       
Herman      
       
Chiloschista rodriguezii   Dendrobium cuthbertsonii  
       
      Dendrobium limpidum

Bulbophyllum corolliferum
tekst en foto's Bert van Zuylen

Een hele tijd geleden kocht ik een mooi plantje met een rood etiketje in de pot.  Op dat etiketje stond de naam Bulbophyllum auratum var. alba, en ik wist dat dat een soort was die niet geurde. Geur is voor mij een belangrijk kenmerk bij aankoop van een nieuwe plant, want ik kweek mijn planten op de vensterbank. En dan wil je geen geur van rottend vlees om je heen terwijl je tv zit te kijken. Dus vallen er bij voorbaat al een hele serie prachtige Bulbophyllums af, maar blijven er gelukkig ook een flink aantal leuke soorten over.

B. auratum is een plant die haar bloemen in een scherm draagt, zoals zoveel Bulbophyllums doen. De bloemen zouden tot 4 cm lang kunnen worden, volgens de site www.orchidspecies.com. Dat is een site die ik regelmatig bezoek omdat er veel prima informatie te vinden is. De foto op deze site zag er ook mooi uit, dus ik was tevreden met mijn aankoop. Maar er stond ook dat deze soort wel degelijk een geur verspreidt, ik had me kennelijk vergist. Dus was het afwachten totdat ze zou bloeien, en of die geur draaglijk zou zijn.

Het duurde echt maanden en maanden totdat er begin augustus van dit jaar onder aan een bulb iets begon te groeien dat in mijn ogen alleen maar een bloemtakje kon zijn. Alleen bleef het bloemtakje wel heel erg kort, en op de site van Jay Pfahl was toch echt te lezen dat die wel 15 cm lang kon worden. Er kwamen ook maar 3 kleine knopjes op de bloemstengel te staan. Hele kleine knopjes waaruit onmogelijk 4 cm lange bloemen konden komen. Het werd steeds spannender, totdat de knopjes gingen groeien en er uiteindelijk lichte gele bloemetjes te zien waren. Maar ze waren nauwelijks 1 cm lang, dus kreeg ik minder vertrouwen in de naam op het etiket. Goede raad is duur, en ik zette een paar foto’s op de Bulbophyllum-pagina op Facebook. Daar zitten een paar echte kenners en die zouden me vast wel kunnen helpen met de juiste naam.

Dat bleek ook, ’s avonds had ik al de juiste naam gekregen. Mijn B. auratum bleek een B. corolliferum te zijn. Nu wil het toeval dat ik op diezelfde vensterbank al een B. corolliferum had staan, maar die had rood-paarse bloemetjes! Dus nog maar eens gevraagd of ik met een “aureum”-varieteit te maken had. Dat was dus niet het geval, bij deze soort maakt het niet uit of de bloemen rood of geel van kleur zijn. De naam blijft hetzelfde! Er is (uiteraard!!) nogal wat verwarring rond de naamgeving, er is zelfs geen overeenstemming of het een Bulbophyllum of een Cirrhopetalum is. Ik laat het de dames en heren netjes uitvechten, ik ben in elk geval heel blij met mijn plantjes.

Bulbophyllum corolliferum is te vinden op de Filippijnen, in Thailand, Vietnam, Maleisie, India, en op Sumatra en Borneo. Het is een makkelijke groeier die vooral voorkomt op zeeniveau en daar dan op mangroves groeit. Dus volop luchtvochtigheid, luchtbeweging, een hoge temperatuur en niet te veel licht. Eigenlijk is mijn vensterbank dus niet zo geschikt, maar de rode doet het prima. En als ik straks de gele ook goed aan de gang krijg dan wordt het helemaal genieten.