laatst gewijzigd
25 september 2017

Download hier
verenigingsblad
Click for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 26, nummer 9

 

Bijeenkomst van donderdag 12 oktober 2017

Op deze bijeenkomst in ons nieuw onderkomen, hebben we een lezing over het geslacht Bulbophyllum. deze lezing wordt verzorgd door Herman ter Borch

Verslag bijeenkomst 14 september 2017

De eerste kringavond in Parkzicht Dierdonk, Helmond. Na ruim 20 jaar, verlaten we Waalre. Maar we hebben er wel zin om weer aan de slag te gaan.  Even kijken in de zaal en zoeken waar de koffie is. Dat is het belangrijkste.

Hopelijk heeft iedereen van zijn of haar verdiende vakantie genoten. Ik in ieder geval wel. Herman opent de avond met enkele belangrijke punten.
* Tom en Riet Maas komen niet meer. Ook Heike en Margreet niet meer, zijn gestopt met de hobby.

  • Alex heeft om persoonlijke redenen zijn functie als voorzitter neergelegd. Ook maakt hij geen foto;s meer.
  • We zoeken een bestuurslid en een fotograaf.
  • Rol verdeling van de functies kan dan worden herzien.
  • Tijdelijk neemt Yvonne waar als secretaresse en penningmeesteres en Herman als voorzitter.
  • We willen een uitstapje maken. De gedachte is naar Schwerte.  Na overleg is de keuze gevallen om dit in het voorjaar te doen. We gaan dan weer met eigen vervoer met de vergoedingen zoals in het verleden
  • Ook gaan we in het voorjaar weer naar de Biezen voor de tentoonstelling. Wanneer is nog niet helemaal definitief bepaald.
  • Ook willen we onze club kenbaar maken in de Gazet van Dierdonk. Hopelijk levert dit nieuwe leden op.
  • Voor de maand november is nog niets ingevuld. Er wordt contact met sprekers gezocht.
  • Op zaterdag 7 oktober is het N.O.V.dag in Utrecht. Voor leden is de toegang met partner of vroend of wat het ook moge zijn gratis op vertoon van lidmaatschaps kaart. Het begint om 10.00 uur. Er hebben zich al veel verkopers aangemeld.
  • Voor het meebrengen van planten, krijgen de leden een "lotje". Volgend jaar tijdens de ALV in februariwordt er een extra loterij gehouden met deze lotjes als beloning voor de meegebrachte planten. Als je je naam noteert met je planten erop, voor de planten bespreking weet het bestuur wie er iets mee gebracht heeft. (lijst ligt op de tafel van de tebespreken planten)

 

Na de mededelingen gaan we koffie drinken. De planten worden uitgebreid besproken. Ieder is erg geïnteresseerd in elkaars planten.  De tafelopstelling is goed om zo te zitten. Zo kan men beter luisteren naar mensen, die voorheen achter in de zaal zaten. Als er meer mensen bijkomen zien we wel wat we doen met de tafels, of ruimte.
Nog even de loterij en dan weer naar huis. Voor sommigen verder weg, maar voor enkelen erg dichtbij.


9 november; nog in te vullen,
14 december; kerstavond
Tot de volgende keer..
Groetjes,Yvonne

************************************************************************************************

Wij zijn verhuisd, onze bijeenkomsten worden gehouden in Helmond, op de tweede donderdag van de maand
in Parkzicht Dierdonk, Dierdonkplein 6 in Helmond.

************************************************************************************************


Plantbespreking 14 september 2017
Alle foto's Herman ter Borch

Klik de foto aan om te vergroten:

Cattleya maxima
Thei Schaareman
Dendrobium stellare
Thei Schaareman
Psychopsis Kalihi
Dorothhy van Hoof
Maxillaria pseudoreichenheimianum
Alex Nuijts
       
Laelia dayana coerulea
Hans Martens
Cattleya maxima semi alba
Hans Martens
Eulophia euglossa
Wim de Brons
Bassada hybride
Wim de Brons
       
Bulbophyllum polystictum
Maurice Castelyn
Paphiopedilum dianthum
Patrick Cloes
Coelogyne species
Patrick Cloes
Oncidium alexandrae (Odontoglossum crispum)
Patrick Cloes
       
Maxillaria species
Patrick Cloes
Maxillaria agustae-victoriae
Patrick Cloes
Maxillaria striata
Patrick Cloes
Rhyncostele bictoniense semi alba
Patrick Cloes
Oncidium hastilabium
Patrick Cloes
Dendrobium cuthbertsonii red
Herman ter Borch
Dendrobium cuthbertsonii bicolor
Herman ter Borch
Dendrobium victoria-reginae
Herman ter Borch

Bulbophyllum lobbii
tekst en foto's Bert van Zuylen

Tot nu toe heb ik elke keer iets over een Bulbophyllum geschreven die het goed deed op onze vensterbanken. Deze keer is dat anders. Want mijn Bulbophyllum lobbii vond het maar niks bij ons. De plant werd een aantal jaren geleden aangeschaft bij Botanische Orchideeën en kreeg een plekje op de vensterbank op het noordoosten. Zo kreeg ze wel wat licht, maar niet het allerfelste. Dat plekje op de vensterbank moest goed zijn qua temperatuur want er zit geen verwarming onder. En volgens de kenners wil ze het in de winter graag wat koeler. De plant groeide voorspoedig, maar er kwam maar geen bloem tevoorschijn. Ook deze plant kweek ik in een roodstenen schaal, en na een tijdje groeiden de bulben over de rand. Die nieuwe bulben gingen horizontaal staan, en de plant nam teveel plaats in beslag om mijn toch al niet te ruime vensterbank. De breedte was ondertussen opgelopen tot zo’n 70 cm!

Dus kreeg ze een plekje aan de andere kant van de kunststof lamellen die we voor de vensterbank hebben hangen. Daar kreeg ze dus ietsje minder licht. Prompt na de eerste keer watergeven gingen er een stel bulben aan het rotten. Niet alleen vervelend voor mijn plant, maar de geur die die bulben verspreidden was niet bepaald aangenaam te noemen. Dan maar het mes erin, en alles wat niet meer netjes was werd weggesneden. Uiteraard volgde er ook dat jaar geen bloei.

Omdat ik mijn planten altijd dompel werd het watergeven een crime. Te weinig mocht niet, want ze willen graag een vochtig klimaatje. Te veel mocht ook niet, want dan rotten de bulben. En omdat de plant zo breed was werd het ook steeds moeilijker om haar niet te beschadigen. Dat gebeurde op een gegeven moment natuurlijk toch, een stuk dat buiten de pot hing brak af op de rand van de schaal. Dat afgebroken stuk liet ik een dagje opdrogen zodat de wond netjes dicht zou gaan. Daarna werd het stuk, ongeveer 4 bulben groot, in een andere schaal opgepot.

Maar op die manier ga je toch steeds een klein beetje minder van je plant houden. Daarom besloot ik de grote plant dit voorjaar mee te nemen naar de veiling van een van de kringen waarvan ik lid ben. Niemand had interesse dus ging de plant ’s avonds maar weer mee retour naar huis. En daar kreeg ze haar vaste plekje in onze huiskamer weer terug. U kunt het vervolg natuurlijk al raden. Na een paar weken kwam er een bloemstengel in de plant. En ook eentje in het opgepotte stuk! Die bloemstengels werden langer en langer, en op 13 augustus ging de eerste bloem open. Nu zijn we een maand later en beide bloemen bloeien nog steeds.

De natuurlijke vindplaatsen van Bulbophyllum lobbii zijn te vinden op Borneo, in Indonesie, Maleisie, en de Filippijnen op hoogtes tussen 200 tot 2000 meter. Ze groeit daar in de laagland- en bergwouden, op takken waar ze niet het volle zonlicht krijgt. En zoals het een echte Bulbophyllum betaamt is er ook bij deze soort een heleboel ophef over de naamgeving. Geen wonder, want ze is ook heel variabel qua bloem. Die van mij heeft lijntjes in de bloemen, maar als ik op het internet rondkijk zie ik bloemen zonder tekening, en met veel minder kleur (of veel fellere). O, wat zou ik toch graag een (flinke!!) kas willen hebben. Wat zou ik ze snel vol hebben met al die mooie Bulbophyllums.