laatst gewijzigd
25 oktober 2017

Download hier
verenigingsblad
Click for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 26, nummer 10

 

Bijeenkomst van donderdag 9 november 2017

Op deze bijeenkomst is er een lezing Dirk Bruyninckx, over mesten en meststoffen voor orchideeën

Verslag bijeenkomst 12 oktober 2017

We beginnen de avond met het kijken naar de meegebrachte planten, zitten enkele zeer speciale bij. Hierna volgen enkele mededelingen.

  • Alex krijgt zoals gebruikelijk nog een cadeau voor zijn inzet als voorzitter en fotograag van de afgelopen jaren.
  • We zoeken een bestuurslid en een fotograaf.
  • We zijn druk doende om alles voor te bereiden voor de show begin maart 2018.
  • Op zaterdag 7 oktober was de jaarlijkse N.O.V.dag in Utrecht. Deze was zeer druk bezocht en er was ook een record aan verkopers, zowel als hobby als commerciële verkopers.
  • Ook zijn we doende met voorbereidingen vor de Kerstavond op 14 december, de regels voor het kopen van de lootjes zijn aangepast in het huishoudelijk reglement.
  • Het komende jaar blijft de contributie gelijk € 20,- voor een lidmaatschap en € 5,- voor een gezinslid. Wie voor 31 december zijn lidgeld betaald doet mee met de extra loterij in januari, zoals afgelopen jaar.
  • Voor het meebrengen van planten, krijgen de leden een "lotje". Volgend jaar tijdens de ALV in februari wordt er een extra loterij gehouden met deze lotjes als beloning voor de meegebrachte planten. Als je je naam noteert met je planten erop, voor de planten bespreking weet het bestuur wie er iets mee gebracht heeft. (lijst ligt op de tafel van de te bespreken planten.
  • Zie voor verdere huishoudelijke mededelingen de extra nieuwsbrief

Na de mededelingen en een korte pauze beginnen we aan de lezing over het geslacht Bulbophyllum, door Herman.
Een plant die in vele soorten en maten te vinden is. Warm en vaak gematigd, maar ook koud te kweken. Mooi, maar er zijn ook verschrikkelijke stinkerds bij. Die hang je dan maar buiten neer. Maar toch is het genieten van deze soort met een grote verscheidenheid aan bloemen.
De meegebrachte planten worden na de lezing uitgebreid besproken. Ieder is erg geïnteresseerd in elkaars planten. Op verzoek zullen we de volgende bijeenkomst de tafel indeling wijzigen.

Volgende bijeenkomst:
14 december; kerstavond
Tot de volgende keer..
Groetjes,Yvonne

************************************************************************************************

Wij zijn verhuisd, onze bijeenkomsten worden gehouden in Helmond, op de tweede donderdag van de maand
in Parkzicht Dierdonk, Dierdonkplein 6 in Helmond.

************************************************************************************************


Plantbespreking 12 oktober 2017
Alle foto's Herman ter Borch

Klik de foto aan om te vergroten:

Cattleya bicolor
Hans Martens
Cattleya tenuis
Hans Martens
Encyclia prismatocarpum
Thei Schaareman
Encyclia faustum
Thei Schaareman
       
Holcoglossum wangii
Thei Schaareman
Ceratostyllis rubra
Thei Schaareman
Dendrobium chameleon
Thei Schaareman
Dendrobium chameleon
Thei Schaareman
       
Maxillaria neglecta
Alex Nuijts
Aerangis mystacidium
Alex Nuijts
Polystachia fallax
Dorothy van Hoof
Dendrobium jenkinsii
Hennie Klingens
       
Odontoglossum gloriosum
Patrick Cloes
Encyclia brassavola
Patrick Cloes
Phragmipedium kovachii
Patrick Cloes
Paphiopedilum charlesworthii
Patrick Cloes
       
Dracula hirtzii "black"
Patrick Cloes
Trisetella hoeijeri
Patrick Cloes
Dendrobium parthenium
Patrick Cloes
Gastrochillus dasypogon
Patrick Cloes
       
Odontoglossum species
Patrick Cloes
Stenoglottis longifolia
Patrick Cloes
Bulbophyllum guttulatum
Herman ter Borch
Epidendrum mirabile
Herman ter Borch

Bulbophyllum rothschildianum
tekst en foto's Bert van Zuylen

Een tijdje geleden kocht ik op een veiling een mooie plant met in de pot een steeketiket waarop de naam Bulbophyllum rothschildianum prijkte. Ik vind die “handjes-Bulbophyllums” namelijk schitterend. En een heleboel van die voormalige Cirrhopetalums zijn ook nog eens makkelijk te kweken op de vensterbank. De plant had nog maar amper een plekje gekregen of er verscheen al een bloemstengel. Hulde dus aan de verkoper, want dit was natuurlijk nog zijn verdienste.

B. rothschildianum is een soort die voorkomt in zuid-oost Azie, het verspreidingsgebied loopt van het noord-oosten van India via Myanmar naar de Chinese provincie Yunnan. Een flink gebied met nogal een groot hoogteverschil, en dat is te merken in de kweekaanwijzingen die je op het net tegenkomt. Van “koel” tot “warm” lopen de adviezen uiteen. Daar komt een bloeitijd in de “lente” en de “herfst” bij, dus we hebben weer variatie genoeg. Ook valt er te lezen dat de bloemen een sterke geur verspreiden. De meningen liepen zelfs uiteen van “geurend naar rijpe perziken”, tot “stinkend als rotte vis”. Maar de bloemen van mijn plant verspreidden geen enkele geur, zelfs niet van dichtbij. Gelukkig maar, want mijn vrouw heeft me nadrukkelijk verboden om stinkende bloemen in de huiskamer tentoon te stellen. Zelfs al ik haar een prachtig bloeiende plant laat zien is haar eerste reactie meestal: “Als hij maar niet stinkt!”

Waar iedereen het wel over eens is, is het feit dat de plant van een hoge luchtvochtigheid houdt. Dat valt op een vensterbank in de huiskamer niet mee, zeker niet in een huiskamer waar een flinke hoeveelheid boeken een plek hebben gevonden. Dat wordt dus regelmatig controleren of het potmedium (fijne bark en sfagnum) nog een beetje vochtig is. Ook over de hoeveelheid licht zijn de meningen nogal divers. Ik vond een site die te lezen gaf dat ze de voorkeur gaf aan een plekje met heel weinig zonlicht. Terwijl een andere site vond dat je ze meer licht moest geven als een Phalaenopsis, en dat de bloemen dan een intensere rode kleur kregen. Mijn plant bloeide in een prachtig rood, dus die gaat haar plekje op de vensterbank zeker houden. Bloemen van deze soort kunnen wel 10 cm lang worden, en als ze dan met 4 of 5 langs elkaar in een waaiertje staan dan is dat zeker een opvallende vertoning. Op veel sites wordt ze aangeprezen als een snelle en makkelijke groeier en bloeier, misschien is er nog plek voor een tweede exemplaar?

Dan nog even over de naam, uiteraard is deze mooie orchidee vernoemd naar een lid van het bekende bankiersgeslacht De Rothschild. Walter de Rothschild moest uiteraard ook bij de beroemde bank gaan werken, en dat beviel hem helemaal niet. Hij was totaal niet geïnteresseerd in het bankwezen, en tot zijn tevredenheid mocht hij er na 19 jaar de brui aan geven. In mijn ogen was hij een prachtig iemand, kijk maar eens op Wikipedia voor een beschrijving.