laatst gewijzigd
25 november 2017

Download hier
verenigingsblad
Click for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

 

Verenigingsblad:
jaargang 26, nummer 11

 

Bijeenkomst van donderdag 14 december 2017

Op deze bijeenkomst vieren we onze jaarlijkse kerstavond met een verrassing en uiiteraard met de grote kerst loterij

Verslag bijeenkomst 9 november 2017

We beginnen de avond met een andere indeling van de zaal.  We schuiven alles een andere kant op. Dit blijkt naderhand fijner en ruimer te zitten. Het aanbod van bloeiende planten is niet zo groot. Misschien nog te fris om te bloeien. Maar wat er staat is wel erg leuk.  Ook hebben we op deze avond weer de verkoop van lotjes voor de Kerstavond. Ook de contributie betaling gaat goed. Erg fijn alvast bedankt. Op deze avond hebben we bezoek van Dirk Bruyninckx. Hij gaat vertellen over meststoffen. Hij heeft ook meststoffen meegebracht voor de verkoop. We beginnen dus vlug met de lezing
De meststof is eigenlijk "ontdekt" rond de jaren 1840. In Zuid Amerika werd de vogelmest Guano van de rotsen gehaald om te bewaren. Dit werd onderzocht op allerlei bestanddelen. Hieruit bleek dat de navolgende sffen in deze mest aanwezig waren, stikstof, calcium, kalium en andere mineralen.  De bevolking zag hier brood in. Het werd o.a. verscheept naar Europa. Hier werd de stof over het land verspreid. De gewassen gingen zeer goed groeien. Wat op het land kan, kan ook bij planten gebruikt worden.  Zo ook bij orchideeën.  De ene stof zorgt voor ontwikkeling van goede celgroei het andere voor ontwikkeling en bloei. Tot op heden worden nog steeds deze meststoffen gebruikt. Het beste is om regenwater gebruiken, maar gewoon kraanwater kan ook wel. De planten water geven met mest. Sproeien mag ook, het water loopt dan langs de bladeren weer in de pot bij de wortels. Overtollig water geven hoeft niet. De plant pakt wat  ze nodig heeft. Na verloop van tijd bedankt ze met prachtige bloemen.

Wel een ingewikkeld verhaal. Als je weinig of geen scheikunde gehad hebt op school, dan is het wel een pittig onderwerp. Maar ik zag wel, dat er toch mensen in geïnteresseerd waren. Dat is wel fijn, dan komt Dirk ook niet voor niets. 

Na de pauze gaan we over tot de plantenbespreking. De loterij wordt gedaan. Nog even met ons allen opruimen en dan weer naar huis.
Denk aan Uw contributie en de loterij voor Kerst. Op de avond zelf kunt U nog genoeg lotjes kopen als U wil. Mailen kan ook.

Groetjes en tot ziens op de kerstavond van 14 december.

Yvonne

Volgende bijeenkomst:
11 januari 2018

************************************************************************************************

Wij zijn verhuisd, onze bijeenkomsten worden gehouden in Helmond, op de tweede donderdag van de maand
in Parkzicht Dierdonk, Dierdonkplein 6 in Helmond.

************************************************************************************************


Plantbespreking 9 november 2017
Alle foto's Herman ter Borch

Klik de foto aan om te vergroten:

Cattleya labiata coerulea
Hans Martens
Cattleya guttata
Hans Martens
Dendrobium subuliferum
Herman ter Borch
Margellantha burdttii
Herman ter Borch
       
Restrepia mohrii
Alex Nuijts
Masdevallia menatoi
Alex Nuijts
Masdevallia foeda
Alex Nuijts
Maxillaria picta
Hennie Klingens
       
Debndrobium hybride
Wim de Brons
Lycaste groganii x aromatica
Wim de Brons
Oncidium ornithorynchum
Gerard Akkermans
Oncidium cheirophorum
Gerard Akkermans
       
     
Holcoglossum wangii
Yvonne Beniers
     
       

Liparis species
tekst en foto's Bert van Zuylen

Aan welk geslacht denkt u als u aan het geslacht met het grootste verspreidingsgebied denkt? Dat moet dus in elk geval een geslacht zijn dat op meerdere continenten voorkomt. Mijn eerste gedachte ging, natuurlijk, uit naar het geslacht Bulbophyllum. Want met vertegenwoordigers in Zuid Amerika, Afrika, Azie en Australie kom je al een heel eind. Orchis zou ook prima kunnen, met soorten in Noord Amerika, Europa, Afrika en Azie. Maar ik had het beide keer mis. Het geslacht met het grootste verspreidingsgebied is Listera, want alleen op de polen zijn ze niet te vinden. Wie wel eens een boek over Nederlandse of Europese orchideeën heeft doorgebladerd moet ongetwijfeld de Grote Keverorchis (Listera ovata) en de Kleine Keverorchis (Listera cordata) zijn tegengekomen. Het zijn planten met niet al te grote, groene bloemen die op verschillende plaatsen te vinden zijn. Andere Listera-soorten groeien in Noord en Zuid Amerika, Australie, Oceanie en Azie. 

Een tijdje geleden zag ik bij een kweker een mooie plant staan met de naam Liparis viridiflora. De plant had allemaal lange, dunne bulben die bovenop een enkel blad droegen. U kent ondertussen mijn voorkeur voor kleine bloemetjes, dus die plant ging mee naar huis. Ze kreeg een plekje op een van onze vensterbanken, eentje waar geen verwarming onder zit. De plant groeide netjes en in oktober verscheen er een bloemstengel. Die bloemstengel bleef groeien en werd uiteindelijk ruim 15 cm lang. Hij stond vol met minuscule knopjes, en toen ze open gingen volgde een aangename verrassing. Want in tegenstelling tot wat het etiket beloofde (viridiflora = bloeiend met groene bloemen) waren de kleine bloemetjes oranje van kleur. In totaal verschenen er meer dan 50 bloemetjes aan de bloemstengel. Om ze goed te kunnen bekijken had ik wel een vergrootglas nodig, want de bloemetjes zijn nauwelijks 2 millimeter groot. Fotograferen was ook al niet makkelijk, al was bijna elk diafragma groot genoeg om een paar bloemetjes scherp op de foto te krijgen. Het grote probleem was de afstand van de ringflitser tot de bloemetjes. Ik moest zo dichtbij dat de flitser bijna altijd veel te veel licht verspreidde. (Voor de techneuten: als ik dichtbij fotografeer en moet flitsen dan gebruik ik een Canon EOS 1100D met een Canon EFS 60mm macrolens en op de camera een Bilora Digital-B D 140-RFC ringflitser. Voor foto's van een wat grotere afstand en foto's waarbij ik niet hoef te flitsen gebruik ik een Canon EOS 100D met een EFS 18-55mm zoomlens. En altijd vanaf statief.) 

Als mijn plant geen L. viridiflora is, wat is het dan wel? De internetpagina van Jay Phfal heb ik maar weer eens bezocht en de bloemen van L. acutissima uit zuid-oost Azie lijken best wel op die van mijn plant. Ze groeit terrestrisch in Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam maar zou 3 bladeren boven op de bulb dragen. En mijn plant draagt maar 1 of 2 bladeren. Wie kan me helpen aan de juiste naam??