laatst gewijzigd
28 december 2014

Click for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

Beginners cursus

index cursus

Hoe verzorg ik ze:

Cultuur op de vensterbank:


Het klimaat:
Een goed ingerichte vensterbank of een kas maakt in feite weinig uit.
Het gaat er om dat aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
De belangrijkste punten zijn:

1. Voldoende en niet te veel licht
2. Goede ventilatie
3. Goede luchtvochtigheid
De temperatuur is een factor die wel van belang is maar afhankelijk is van de soort planten welke men teelt.

1. Met voldoende licht wordt bedoeld dat het de planten niet te ver in de kamer staan omdat ze dan te weinig licht krijgen, maar ook moet men de planten niet op een zuid venster plaatsen zonder deze tegen de overdaad aan licht te beschermen. Vandaar dat over het algemeen het beste is om de planten op een venster aan de zuid oost kant te kweken, of anders op een zuid west kant of op de noord er kant, of als laatste op een zuid venster maar dan wel in het voorjaar en zomer goed schermen, in feite net zo als in een kas.

2. Goede ventilatie is van levensbelang voor de planten. Bij stilstaande lucht en een te hoge luchtvochtigheid, ontstaat er vaar schimmelvorming in de pot of op het blad van de plant. Bij en te lage luchtvochtigheid en tocht krijgt men vaak allerlei soorten luis op de planten, zelf is het mogelijk om spint en mijten op de planten te krijgen. Vandaar dat er voor gezorgd moet worden dat de lucht goed in beweging is in de nabijheid van de planten en dat ze tijdig kunnen opdrogen nadat ze water hebben gehad.

3. De luchtvochtigheid is eveneens bijzonder belangrijk. Zoals reeds aangegeven bij de ventilatie is het van belang dat de luchtvochtigheid goed is. Buiten de problemen die je krijgt als hiervoor vermeld, groeien de planten slecht, maken geen goede wortels enz. Ook kan de bloei er onder lijden, doordat bloemen verdrogen of door een te hoge luchtvochtigheid verschimmelen. Laat daarom na het water geven van de plant deze eerst goed opdrogen voordat je weer water geeft. Het is raadzaam om de planten bij goed weer dagelijks te nevelen zodat de luchtvochtigheid goed is.
Alle hiervoor genoemde omstandigheden gelden uiteraard ook voor in de kas. Het belangrijkste is dat de planten die aandacht krijgen die ze nodig hebben en dan zul je zien dat in de vensterbank je met de luchtvochtigheid (te droog) meer last hebt en in de kas met een luchtvochtigheid (te nat) te doen hebt. Vandaar dat het belangrijk is dat je elke dag ongeveer 30 minuten aan je planten besteed. Dan zie je op tijd als het fout dreigt te gaan en kun je op tijd gepaste maatregelen treffen.

Potmaterialen:

Het meest belangrijke voor een goede cultuur van orchideeën is het potmateriaal.
Je kunt op veel zaken bij deze hobby bezuinigen maar op een ding moet je dat achter wegen laten en dat is de potgrond.
Een aantal producten hebben door de jaren heen bewezen dat ze goed zijn voor de hedendaagse cultuur van orchideeën.
Bark: afkomstig uit Zuid Europa wordt in diverse grofte verkocht. (Let op de kwaliteit)
Middel is over het algemeen gemengd of puur goed voor de kweek van volwassen planten zoals o.a. Phalaenopsis, Cattleya, Paphiopedilum, Dendrobium, Epidendrum, enz.
Fijn is over het algemeen zowel puur als gemengd bijzonder geschikt voor zaailingen en miniaturen. Maar ook voor planten met een fijn wortel gestel zoals Pleurothallis achtige.
Perliet: wordt gebruikt als mengstof, maar men kan de planten ook op pure perliet zetten, om ze te laten wortelen. Perliet heeft namelijk de eigenschap dat het 4 x zijn gewicht aan water kan opnemen. Doordat het een luchtige poreus gesteente is zit er toch nog voldoende lucht in het mengsel. Tevens gaat het de verzuring van de bark tegen in een mengsel.
Oxygrow/Kussenvulling: wordt uitsluitend gebruikt om meer lucht in een mengsel te krijgen. Ook dit materiaal is er in verschillende grofte te krijgen.

Sfagnum:

Kan zowel als string als in pil vorm worden gebruikt. In de moderne mengsel worden vaak sfagnumpillen verwerkt dit zorgt voor het behoud van het vocht in het mengsel.
Het is raadzaam om minimaal een keer per 2 jaar je planten te verpotten. Laat een plant nooit te lang in een mengsel staan, als het begint te verteren ben je al te laat.
Te laat verpotten kost minimaal wortels en vaak ook de plant, dus verpot tijdig en ben kritisch met de keuze van je materialen. Zorg dat het mengsel luchtig is en dat zeker het eerste jaar blijft.

Van Klein tot Groot
Je kunt op twee manier deze tekst uitleggen, namelijk van jong plantje tot volwassen plant. Maar ook van miniatuur tot reuze plant.

We gaan het over beide onderwerpen hebben. We beginnen bij het begin.

Alle orchideeën ontstaan uit een zaadje. Deze zaadjes zijn al heel speciaal. Normaal bevat het zaadje een omhulsel met daarin voedingstoffen die het zaadje gebruikt na het ontkiemen een aanvang te maken met de groei. Bij orchideeën ontbreken deze voedingstoffen. Vandaar dat wij er voor moeten zorgen dat als je orchideeën zaait er voldoende voeding in de nabijheid is. Vandaar dat wij bij het zaaien een voedingsbodem gebruiken, met daarin diverse voedingstoffen en suikers. Om er voor te zorgen dat deze stoffen niet door schimmel worden besmet moeten wij alles steriel houden.
Als het zaad dan ontkiemt en het plantje gaat groeien, zien we langzaam aan van een groene waas op de bodem een plant ontstaan. Deze planten moeten vervolgens verspeend worden. Ook dit gebeurd weer op een steriele basis. Het verspenen gebeurd net zo vaak als at de plant groot genoeg is om op zich zelf te kunnen groeien in een normale omgeving, in de kas. Hierna gaan de planten van een community bak naar een 5 cm potje en vervolgens in een steeds grotere pot.

Dit alles is afhankelijk van de snelheid waarmee een plant wil groeien. Phalaenopsis planten groeien vanuit de fles in circa 3 jaar uit tot volwassen planten, maar Vanda daarin tegen kunnen er wel 10 jaar over doen voordat ze bloeibaar zijn. Het leuke is om planten aan te schaffen welke in een 5 cm potje groeien, omdat deze vaak 1 a 3 jaar van hun bloei afzitten en het mooi is om een plant volwassen te zien worden. Ook voor het leren kweken van planten is het goed, je leert op die manier om te gaan met planten. Als je dan alles naar behoren hebt gedaan wordt je beloond met een prachtige bloei.
Het voordeel is ook dat jonge planten betaalbaar zijn en oude volwassen planten steeds vaker duur van prijs. Doordat de laatste jaren heel veel planten uit zaad worden vermeerderd kun je tegenwoordig weer soorten aanschaffen en kweken die tot voor enkele jaren zeer zeldzaam en vaak onbetaalbaar waren.

Van mini tot maxi

Maar naast het opkweken van jonge planten tot mooie grote exemplaren, zijn er natuurlijk ook een grote hoeveelheid miniaturen. Die wel groot worden maar toch altijd kleinen compact blijven. Maar ook reuzen van orchideeën, zoals bijvoorbeeld een Grammatophyllum speciosum die meer als een mens hoog kan worden.
Het vreemde is dat veel beginners grote planten kopen, en dan staat plots hun kas vol en dan gaat men over naar steeds kleinere soorten. In cultuur maakt het niet veel uit of je grote of kleine soorten kweekt, in beide gevallen heb je makkelijke en moeilijke planten. En planten die veel licht nodig hebben en weinig en die warm of koud gekweekt willen worden. Maar maak je de keuze om grote soorten te kweken zul je er voor moeten zorgen dat je een grote kas hebt zodat de planten goed kunnen gedijen. Soorten waar je de ruimte voor moet nemen, zijn o.a. Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Epidendrum, Vanda, Ansellia, Phaius, Lycaste, Maxillaria, Brassia enz.
Maar maak je de keuze om kleine soorten te kweken, dan kun je de kas ruimte beperken en zelf zou je de planten zeer goed in een vitrine kunnen kweken. Het voordeel is ook dat je veel meer planten per vierkante meter kunt kweken. Miniaturen wil niet altijd zeggen kleine bloemen, er zijn genoeg mini planten die grotere bloemen hebben dan bij sommige grote soorten. Onder miniaturen vallen o.a. Pleurothallis achtige soorten, Sophronites, een groot aantal Dendrobiums, met name uit Papoea New Guinea, Leptotes, Encyclia, Laelia, Sarcochilus en aanverwante, Scaphyglottis, Polystachia, Bulbophyllum, Trichocentrum, Rodriguezia en Oncidium, om maar een aantal soorten te noemen.

Vermoedelijk is het zo dat het eenvoudiger is om een uitgebreide collectie miniaturen te verzamelen dan van andere grotere soorten. Uiteindelijk is het maar zo kweek wat je mooi vindt en wat goed bij je groeit, en probeer van tijd tot tijd je grenzen te verleggen door eens iets anders erbij te kweken.

index cursus