laatst gewijzigd
28 december 2014

Click for Eindhoven, Netherlands Forecast
 

Beginners cursus

index cursus

Oppotten enz:

Wat voor potmateriaal moeten wij nu gebruiken voor onze planten ?

Over het algemeen maakt het voor de planten niet zo veel uit in welk potmateriaal zij worden gekweekt. Wel moet dit materiaal goed luchtig zijn. Een goede test van uw potmateriaal is, wanneer u dit heeft samen gesteld, u een handvol van dit materiaal pakt en dit krachtig samen drukt met de handen. Wanneer hierna het materiaal goed uit elkaar valt, heeft u een luchtig potmengsel, is dit niet het geval, dan moet u opletten als u dit toch gaat gebruiken. Snel dicht slibben van dit mengsel is namelijk goed mogelijk, waardoor de wortels niet voldoende lucht krijgen.
Derhalve is een goed alternatief, de echte epiphyten op te binden op een blokje.

Potmaterialen zijn samen te stellen met de volgende materialen, een aantal kunnen afzonderlijk gebruikt worden en andere moeten in combinatie met andere gebruikt worden. Bark (dennenschors), mexifern, osmunda, dicksonia (xaxim), turf brokken, cocosbrokken, sfagnum, meranti, steenwol, oase, piepschuimkorrels. De hiervoor genoemde materialen zijn goed bruikbaar voor planten van groep 1 en 2, voor de planten van groep 3 verdiend het de aanbeveling om door het mengsel sfagnum en/of beukenblad te doen.

Het oppotten van de plant geschied als volgt.

Wanneer u een plant oppot moet u er voor zorgen dat alle oude resten van de plant zijn verwijderd, dit wil zeggen alle dode wortels, bulben en bladeren.
Bij het oppotten moet u er voor zorgen dat de nieuwe scheut voldoende de ruimte krijgt om te kunnen groeien, zodat hij na een jaar niet weer verpot moet worden. Voorts moet men er op letten dat de aanvang van de nieuwe scheut gelijk licht (staat) met de bovenzijde van het potmateriaal. Gebruik nooit te grote potten, hier hebben de planten een hekel aan en de groei zal duidelijk geremd worden. Dit omdat de plant te lang moet groeien met zijn wortels voordat hij zich goed kan hechten om een stabiele plaats
in de pot te vinden. Zorg voor goede water afvoer onder in de pot.

Het opbinden van planten op een blokje.

Wanneer een plant opgebonden moet worden, kunnen wij hiervoor diverse materialen gebruiken. Zoals dicksonia, mexifern, meranti, kurk. Het dient de aanbeveling om bij de hardere soorten blokjes, wat sfagnum te gebruiken. Ook hierbij geld weer kijk naar de plant en zorg ervoor dat de nieuwe scheut voldoende ruimte krijgt om te kunnen groeien. Gebruik voor planten met weinig water behoefte, harde blokken en voor planten met veel water behoefte, zachte blokken. Het opbinden bij voorkeur doen met een elastisch materiaal, zodat de plant zich kan bewegen.

index cursus