Welkom Activiteiten Bestuur Verenigingsblad Lid worden Tentoonstellingen Links Artikelen Sponsors Contact

 

Verenigingsblad:
jaargang 27, nummer 1

Bijeenkomst van donderdag 11 januari 2018

Op deze bijeenkomst zal en een lezing worden gegeven over miniaturen door Herman ter Borch.

Verslag bijeenkomst 14 december 2017

Kerstavond in een andere zaal. Even wennen, maar alles gaat goed. Deze avond hebben we eigenlijk twee speciale gasten. Riet en Ton komen voor de laatste keer naar onze kringavond. Het is voor hun te ver en te moeilijk om te komen, gezien de hoge leeftijd. Zij krijgen als afscheid een mooie Angrecum Veitchi cadeau. Deze valt goed in de smaak. Voor de beheerders van de zaal is er ook een plant geschonken, namens de club.

Er staan weer tafels met mooie gekochte planten er op. Onze inkopers hebben goed hun best gedaan. Er is voor ieder wat wils. Later op de avond was er nog gelegenheid om loten bij te kopen. Dat is goed aan gehoor gegeven. We zijn klaar om te beginnen. Met koffie, thee en een lekker puntje vla uit Belgie is het een heerlijk begin. Iedereen heeft een kerstkaart met lotjes gekregen. Eerst gaan er de altijd prijs lotjes uit. Bert heeft een quiz in elkaar gezet. Alleen ja of nee antwoorden. Moet te doen zijn. Met de meegebrachte pen en papier van Harpie kan iedereen meedoen aan de quiz. Tussendoor nog even een pauze voor iets lekkers, en we gaan weer verder. Planten bespreking, lotjes en bijkletsen. Nog een hapje van de zaak, de avond is zo om. Riet neemt even het woord; ze bedankt iedereen voor de gezellige jaren bij onze club. De beste wensen van hun samen aan ons. Dank jullie wel Riet en Ton.! Het gaat jullie goed..
Hopelijk gaat een ieder voldaan naar huis met zijn of haar planten. Met een paar mensen wordt de zaal weer op orde gebracht, fijn gedaan leden.
Wenst ons nog U een fijne kersttijd en een gezond Nieuwjaar toe te wensen. We zien U terug op donderdag 11 januari 2018


Groeten en beste wensen Herman en Yvonne

Plantbespreking 14 december 2017
Alle foto's Herman ter Borch

Klik de foto aan om te vergroten:


Cattleya hybride Dorothy van Hoof

Epidendrum porpax Yvonne Beniers

Arandina graminifolia Thei Schaareman

Mediocalcar decoratum Thei Schaareman

 


Mediocalcar versteegeii Thei Schaareman

Mediocalcar versteegeii Thei Schaareman

Dendrobium aphanochilum Thei Schaareman

Dendrobium violaaceum Thei Schaareman

 


Paphiopedilum gratixianum x charlesworthii Gerard Akkermans

Brassavola nodosa Hans Martens

Cattleya dolosa Hans Martens

 

 

Ludisia discolor, een lichtpuntje
tekst en foto's Bert van Zuylen

Soms brengt mijn baas "verrassingen" mee naar onze winkel, zo ook na afloop van de Trade Fair in Aalsmeer. Op één van de karren die hij kocht stond een tray met daarin een aantal Ludisia's. Nette planten, volop in de knop en zoals gewoonlijk: spotgoedkoop. Toevallig had hij ook een grote partij glazen potten, schalen en vazen ingeslagen en dus kon ik het niet laten. Een grote, platte schaal aangeschaft, een paar Ludisia's en een kistje sphagnum en dat alles voor een prijs waar je normaal een bosje bloemen voor aanschaft. Thuisgekomen heb ik de planten uit de potten gehaald en al het potmateriaal van de wortelstokken afgespoeld. Daarna een dikke laag, licht vochtig, sphagnum in de glazen schaal gelegd, en daarop de Ludisia's geplaatst. Het geheel werd opgevuld met nog meer sphagnum, en het zag er prima uit. Elke morgen nevel ik de planten en zorg zo dat ze voldoende vocht en luchtvochtigheid krijgen. En nu staat er met kerst een flink aantal bloemen te pronken in onze huiskamer.

Ludisia discolor werd al in 1825 beschreven, en kent een lange, lange lijst met synoniemen. Ze werd o.a. al in de geslachten Anoectochilus, Haemaria, Goodyera en Neottia geplaatst. Ook werd ze al onder een hele serie soortnamen beschreven, maar de heren geleerden zijn er op dit moment van overtuigd dat er maar 1 enkele soort in dit geslacht thuishoort. Ludisia komt van oorsprong voor in het zuidoosten van Azie, en wordt vooral gekweekt vanwege de mooi getekende bladeren. Ze groeit in de warme laaglanden, in de schaduw van struiken en bomen. Meestal groeit ze daar als aardorchidee, maar soms groeit ze ook op de kale rotsen. Als de bladeren vaalrood van kleur worden, en de mooie tekening verdwijnt, dan krijgt de plant teveel licht en moet ze donderder gezet worden. Op die manier blijft het een mooie plant om naar te kijken, ook als er geen bloemen op staan. De witte bloemetjes met hun felgele lip verschijnen vooral in de winter. Volgens heel veel sites, artikelen, kwekers en liefhebbers is dit een makkelijke plant om te kweken in de huiskamer. Ik hoop dat ze gelijk krijgen.

 


laatst gewijzigd
10 februari 2018
Wij delen de kennis over orchideeën en hun verzorging
Orchideeën Vereniging
Brabant Zuid Oost