Welkom Activiteiten Bestuur Verenigingsblad Lid worden Tentoonstellingen Links Artikelen Sponsors Contact

 

Verenigingsblad:
jaargang 27, nummer 2

Bijeenkomst van donderdag 15 februari 2018 (derde donderdag)

Op deze bijeenkomst houden we onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering, hierna het vervolg van de lezing over miniaturen en na de pauze de uitgebreide planten bespreking.

Verslag bijeenkomst 11 januari 2018

De beste wensen worden aan elkaar gegeven voor het nieuwe jaar. We heten 3 nieuwe leden van harte welkom. Koos, Harald en Hennie. Even nog wat kletsen met elkaar en dan wordt het tijd om te beginnen.
Enkele mededelingen:
Op de bijeenkomst van februari de Algemene Ledenvergadering. Op deze avond krijgt je een lotje als je op tijd betaald hebt. Gelukkig iedereen heeft betaald. Fijn zo. Dan nog een lotje voor meegebrachte planten in de afgelopen 4 maanden. Dit doen we, om je te stimuleren om bloeiende planten mee te brengen. Dat is goed gelukt. De tafels staan elke keer goed vol.
2-3-4 maart is de show bij Tuincentrum de Biezen in Beek en Donk. Er wordt wederom hulp gevraagd. Kijk alvast in Uw agenda of je ergens een dag vrij hebt om te helpen bij de opbouw op 27-28 februari en 1 maart of te surveilleren tijdens de show. Op de kringavond van februari komen we hierop terug. Indien nodig, worden de reiskosten vergoed.
Door Jeffrey is erop zaterdag 3 maart, een Symposium Orchideeën van Zuid-Amerika, met sprekers en verkoop van planten uit Peru, Venezuela, Ecuador en Brazilië. Podium Hoge Woerd, De Meern, Hoge Woerdplein 1.
Info en tickets: www.OrchideeZA.nl
Tevens heeft Jorg ook op zaterdag 3 en zondag 4 maart open dag. Genoeg te zien dus.

Na de pauze wordt het scherm opgezet voor de lezing. Dit keer een lezing over verschillende miniaturen. De namen van heel veel orchideeën worden regelmatig verandert. Je ziet af en toe door de bomen het bos niet meer. Maar ja, het moet maar. Miniaturen komen eigenlijk veel voor. In warme en matige gebieden. Maar ook in koudere streken. Meestal hebben ze redelijk kleine bulbjes, met dikwijls een trosje of meerdere bloemetjes bij elkaar. Ook zijn er planten met grotere bulbjen en grotere bloemen. Enkele soorten zijn: Ascocentrum, Barbosella, Dendrobium, Dracula, Leptotus en nog veel meer. Kleine plantjes nemen niet zo veel plaats in, in de kas. Op een tak of gewoon in potjes of opbinden. Zo kun je er veel kwijt. Maar wel goed op laten drogen na een sproeibeurt.
Gezien de tijd, stoppen we bij de Leptotes en gaan een andere keer verder met de kleintjes. Want er staan nog een heleboel planten op de showtafels. Zie hieronder bij de planten bespreking met beschrijving en eigenaar.
Nog even de trekking van de loterij. De boel gezamenlijk opruimen en dan weer naar huis. Tot 15 februari. Vergeet niet te kijken in je agenda, wanneer je tijd hebt voor de opbouw en surveillnace van de tentoonstelling.

Graag tot ziens.

Groetjes,Yvonne

Plantbespreking 11 januari 2018
Alle foto's Herman ter Borch

Klik de foto aan om te vergroten:


Coelogyne corymbosa Patrick Cloes

Masdevallia hoeijerii Patrick Cloes

Solodinopsis tigroides Patrick Cloes

Phragmipedlium schlimii Patrick Cloes

 


Ada glumacea Patrck Cloes

Barkeria skinnerii Patrick Cloes

Maxillaria species Bolivia Patrick Cloes

Stenorrhynchos species Patrick Cloes

 


Dendrochilum anfracta Thei Schaareman

Dendrobium cuneilabrum Thei Schaareman

Pleurothallis viduata Thei Schaareman

Pleurothallis janetiae Thei Schaareman

 


Dendrobium tetragonum gig Thei Schaareman

Dendrobium trichostonum Thei Schaareman

Anacheilum calamarium Thei Schaareman

Petrostylis Pasky Duke Koos Peters

 


Cattleya walkeriana Hans Martens

Laelia albida Hans Martens

Maxillaria praestans Alex Nuyts

Masdevallia hybride Alex Nuyts

 


Angraecum Veithcii Yvonne Beniers


Dendrobium (atroviolaceum x macrophyllum) x rhodostictum
tekst en foto's Bert van Zuylen

Het is dat de kweker van deze plant een heel fijn handschrift heeft, anders had hij ruimte tekort gekomen op het etiket. Want het is nogal wat, al deze namen. Dendrobium is een gigantisch geslacht, verdeeld in een flink aantal secties. En één van die secties heet Latouria, en alle 3 gebruikte soorten horen thuis in deze sectie. Latouria kenmerkt zich (in mijn ogen tenminste) door de bizarre vorm van de bloemen. Daar zitten echt bloemen bij die je eens wat langer moet bekijken. Overal zitten krullen, vouwen, kronkels, gedraaide bloemdelen, strepen, puntjes, vlekken. Je blijft kijken!

Laten we maar eens bij het begin beginnen, met de kruising Dendrobium (atroviolaceum x macrophyllum). Volgens het boek van Kamemoto zou deze kruising door het leven gaan onder de naam D. New Guinea. De eerste ouder, D. atroviolaceum is te vinden op Nieuw Guinea en een paar eilandjes in de buurt, en groeit daar warm. Ze is te vinden op hoogtes tussen 200 en 800 meter en is een redelijk compacte plant. De lichtgroene bloemen hebben een opvallende donkerpaarse lip. De andere ouder, D. macrophyllum komt voor op Nieuw Guinea, maar heeft een veel grote verspreidingsgebied. Ze is ook te vinden op de Molukken, op Java, Fiji, de Solomon Eilanden en de Filippijnen. Ze groeit in gebieden waar het warm is, maar is ook gevonden op plekken met een gematigd tot koud klimaat. Er zijn planten gevonden op zeeniveau, maar ook op 1700 meter hoogte. Dat wil zeggen dat ze wat temperatuur best flexibel te noemen is. De bloemen zijn bleekgroen tot wit, en de lip heeft prachtige donkerpaarse nerven. 

Toen D. New Guinea bloeide is ze bestoven met D. rhodostictum, en zo kwam het tot wat er uiteindelijk nu bij mij staat te bloeien. D. rhodostictum groeit op oostelijk Nieuw Guinea, van warm tot koud. In mijn ogen is dit de mooiste van de drie, ze heeft prachtige witte bloemen met een hele fraaie roze tekening op de lip. Alle drie willen ze nooit helemaal opdrogen, dat is een eigenschap die je dus ook mag verwachten in deze kruising. Ze willen behoorlijk wat licht, maar houden niet van het allerfelste zonlicht. Als je kijkt naar de hoogtes waarop ze groeien dan denk ik dat een gematigde temperatuur het beste zal zijn. Dus al met al een ideale plant voor de huiskamer. Dan moet je wel een flinke vensterbank hebben, want ze kunnen nogal fors worden. Jammergenoeg heb ik die ruimte niet, mijn vensterbanken staan al vol met andere planten. Dus krijgt ze, als ze uitgebloeid is, een plekje bij een ander. Hij kan er zeker beter voor zorgen als ik.


laatst gewijzigd
10 februari 2018
Wij delen de kennis over orchideeën en hun verzorging
Orchideeën Vereniging
Brabant Zuid Oost