Het Gerendal
Artikel geschreven door Yvonne Beniers

Anderhalf uur na vertrek, rijden we Schin op Geul binnen. Na de koffie een parkeerplaatsje gezocht en met goede moed zijn we op pad gegaan. na een half uurtje komen we op de plaats van bestemming. Het was er redelijk druk, gezien het mooie weer .

Boven in de tuin aangekomen, wordt je verwelkomt door een oud vrouwtje van "Staatsbosbeheer" dat vriendelijk vraagt of je wil tekenen in het grote boek als je weer weg gaat. De orchideeentuin is van "Staatsbosbeheer". Hierin groeien verschillende aardorchideeen die te vinden zijn in Zuid Limburg.

De paadjes zijn afgezet met stroomdraad dit voor het niet gratis meenemen en ter bescherming van de planten. Op onze wandeling kwamen we verschillende soorten tegen. Het soldaatje, hondskruid, gevlekte orchis, bijenorchis, keverorchis en zo nog enkele meer. Maar helaas waren er al veel bloemen uitgebloeid of verre van goed. Dit had natuurlijk ook met het warme weer te maken. Al zoekende kom je van het ene plantje bij het andere terecht. Ze staan aangegeven met een naambordje erbij. Het meest opvallende is, dat de meeste bloemen paars van kleur zijn. De groen kleurige aardorchideeen kom je per ongeluk tegen, of met behulp van een aanwijzing.

Je geniet volop van al wat er groeit en bloeit. Het uitzicht vanaf de helling naar het dal is prachtig. Na een vermelding van onze naam in het grote boek, zijn we weer richting parkeerplaats gelopen.

Maar wie naar het Gerendal wil om meer van de planten te genieten moet met mooi weer, toch iets eerder gaan als ik (wij) heb gedaan. Dan is er nog meer moois in bloei.

 

Bijeenkomsten:
Sociaal Cultureel Centrum “Parkzicht”,
Dierdonkpark 6,
Helmond
Sponsoren :