Bulbophyllym lepidum
Artikel geschreven door Bert van Zuylen

Tijdens de grote tentoonstelling in Bakel kocht ik een Bulbophyllum lepidum, een handzaam plantje uit een heel interessant geslacht. Tijdens de loterij in december had ik namelijk al een Bulbophyllum (Louis Sander) gewonnen, en die deed het prima op een van onze vensterbanken. Beide planten heb ik meteen na aankoop uit de pot gehaald en overgepot in een broedschaal voor duiven. Want op de vensterbank is het nogal moeilijk om de hoge luchtvochtigheid op peil te houden waar Bulbophyllums zo van houden. Nu kan ik, door wat minder water te geven, toch een hogere luchtvochtigheid opbouwen.

Bulbophyllum lepidum is een kleine Bulbophyllum die voorkomt in de laaglanden van Thailand, Maleisie en Indonesie. Eentje die makkelijk te kweken is, maar die het wel graag een beetje warm wil hebben. Volgens de boeken is het er jammergenoeg ook eentje die niet zo lekker ruikt als ze bloeit, een kwaal die bekend is van meer Bulbophyllums. Maar in de praktijk moet je echt met je neus boven op de bloemen zitten om de geur op te kunnen snuiven. Volgens mij ruikt ze zelfs een beetje naar kaneel, dus helemaal niet zo vies.

B. lepidum kan volop bloeien, maar dan moet er wel aan 2 voorwaarden voldaan worden. Ze wil graag een constante, hoge luchtvochtigheid en ook nogal wat zonlicht. Er is wat variatie in de kleurintensiteit van de bloemen, er zijn vormen die roze gekleurd zijn maar er zijn er ook die donkerrood van kleur zijn. Bij mij staat ze in een schaal op de vensterbank voor een raam op het oosten.  En die schaal staat weer op een plastic onderschaal, waar regelmatig wat water in wordt gegoten. Een keer in de week krijgt ze wat meer water, en de rest van de week mag ze daar van genieten. Op die manier kan ze ook langzaamaan wat opdrogen, en vind ze heerlijk. Onze kamertemperatuur is ’s nachts 17 graden, maar op de vensterbank kan dat wel een beetje minder zijn in de winter.

 

Bijeenkomsten:
Sociaal Cultureel Centrum “Parkzicht”,
Dierdonkpark 6,
Helmond
Sponsoren :