Verenigingsblad:
jaargang 27, nummer 5

Bijeenkomst van dinsdag 8 mei 2018

Op deze bijeenkomst wordt een lezing verzorgd door Paul Noben over zijn reis naar Vietnam, hierna een uitgebreide planten bespreking.

Verslag bijeenkomst 12 april 2018

Een drukke avond een vol zaaltje. Er worden enkele aandachtspunten besproken. De tentoonstelling van Midden Limburg was klein maar fijn. 14 en 15 april oppotdagen. Wie helpt er mee???
Het idee van Bert, om eventueel met een volgende show de 15e show, posters ingelijst op te hangen in de show. Maar dat valt niet mee ten eerste vanwege formaat en ze moeten beschermt worden tegen vocht. We denken er nog over na. De komende bijeenkomsten zijn in de grotere zaal op de dinsdag, zal meer ruimte geven voor ons. Er is zelfs een vaste beamer met scherm. Die we ogelijk kunnen gaan gebruiken.
Volgende avond is op dinsdag 8 mei. Goed opletten dus. Dan komt Paul Noben een lezing geven over Vietnam.
Ons reisje gaat naar Schwerte op zaterdag 19 of 26 mei. Dat is nu (als ik het verslag maak) nog niet helemaal bekend. Maar we gaan in ieder geval wel, gezellig..

Onze spreker voor vanavond is Dieter Heyde van de groep Orchideenfreunde Aachen. Hij is met 3 mensen een aantal jaren geleden naar Mexico geweest. Een land van 127 miljoen inwoners en een mooie natuur. Het was er vooral warm. Op zijn tocht vond hij het meeste op eikenbomen zoals de Euchile citrina (Encyclia citrina). Ook vele anderen zoals Laelia, Chysis, Lemboglossum (Rhyncostele) en andere prachtige palnetn en bloemen. Ook meters hoge Agave bomen. Volop in bloei. Veel planten hadden rode bladeren door de zon. Hevig ingedroogde bulben maar met wat regen erbij, kunnen ze weer groeien en zorgen voor reserve voedsel voor nieuwe bloemtakken. Een gezellige prater, goed luisteren naar duitse taal, en dan snappen we het wel.  Na de pauze nog een paar plaatjes, en dat sluit hij zijn lezing af. Was een zeer goede en leerzame lezing, waaruit bleek dat we onze planten uit Mexico vaak met name de Laelia's een veel te korte rustperiode gaven bij te hoge temperaturen, planten zijn namelijk gewend om in de natuur echt af te zien.

Een volle tafel planten om te bespreken. Bijna alles kan besproken worden, zie onderstaande foto's.

Agenda voor de komende bijeenkomsten:
Dinsdag 8 mei; Paul Noben
Dinsdag 12 juni; Nog onbekend
Juli en augustus waarschijnlijk ; ivm schoolvakantie. Dan is het gebouw gesloten. Maar dat leest u hoort U nog wel.

Graag tot de volgende dinsdagavond 8 mei.

Groetjes Yvonne

Plantbespreking 12 april 2018
Alle foto's Herman ter Borch

Klik de foto aan om te vergroten


Phalaenopsis hybride
Yvonne Beniers

Pomatocalpa spicatum
Tonny Klaus

Ophrys lupercalis
Alex Nuyts

Pleurothallis hemirhoda
Alex Nuyts


Cattleya dolosa
Hans Martens

Laelia sincorana
Hans Martens

Laelia sincorana coerulea
Hans Martens

Cattleya x Whitie
Hans Martens


Cymbidium hybride
Koos Peters

Dendrobium jenkinsii
Koos Peters

Lycaste x Michellii
Thei Schaareman

Rhycostele cordatum
Thei Schaareman


Pholidota chinensis
Thei Schaareman

Stelis species
Thei Schaareman

Pleurothallis species
Thei Schaareman

Dendrobium mohlianum
Thei Schaareman


Oncidium (Odontoglossum) blandum
Patrick Cloes

Pleione
Patrick Cloes

Coelogyne species Borneo
Patrick Cloes

Trichophyllia hennisianum
Patrick Cloes


Pityphyllum amesianum
Patrick Cloes

Maxillaria species
Patrick Cloes

Bulbophyllum makoyanum
Patrick Cloes

Pleurothallis species
Patrick Cloes


Dickasonia vernicosa L.O. Williams 1941
tekst en foto Herman ter Borch

Beschrijving: De pseudobulben zijn klein, glad en rond, met een of twee lancetvormige bladeren, in het voorjaar verschijnt langs de bulb een 4.5 tot 10 cm lange bloemstengel, waar aan een aantal kleine witte bloemen verschijnen en zijn ongeveer 1 a 1,5 cm in doorsnede en verspreiden een musky-achtige geur. Groeit in de natuur als een epifyt

Herkomst: Deze tot de groep van de Coelogyninae behorende soort, groeit in de Himalaya in Assam, Bhutan en Myanmar op hoogtens van 1700 tot 2500 meter. De plant is ook bekend als Kalimpongia narajittii (synoniem). Er is maar een species bekend van het geslacht Dickasonia.

Verzorging: Na de bloei in het voorjaar, als de nieuwe scheuten verschijnen goed water geven en eventueel bijmesten. De plant kan in een luchtig mengsel in de pot worden gekweekt maar kan ook op blok worden gekweekt met voldoende sfagnum rondom de wortelkluit. De plant wil graag een drogere periode in de winter.

 

 

 

Bijeenkomsten:
Sociaal Cultureel Centrum “Parkzicht”,
Dierdonkpark 6,
Helmond
Sponsoren :