Verenigingsblad:
jaargang 29, nummer 8

Bijeenkomst van augustus 2020
Extra editie 'Vakantie uitgave'

In verband met het Coronavirus, kunnen we geen bijeenkomst houden helaas, maar het is voor ieders gezondheid ook maar beter.
Vandaar dat we gekozen hebben voor een alternatief, zodat we toch van elkaars kweekresultaten op de kunnen hoogte blijven. Ook gaan we zolang als we geen bijeenkomsten mogen houden wat leesvoer en kweektips op deze pagina plaatsen. Echter in september willen we onze eerste bijeenkomst weer gaan houden op 1,5 meter

Galeandra lacustris

In mei 2019 was deze Galeandra lacustris nog een zaailing. Maar tot mijn verbazing groeide de bulbe nogal snel, of eigenlijk moet ik zeggen bulben want het leek er op dat het twee plantjes waren. Ook niet erg en de snelheid bleef er goed in zitten, want tegen het einde van het jaar begonnen in beide bulben bloemstengels te vertonen, die volgroeide en er kwamen bloemen in die er een maand of twee goed bleven.
Daarna, na het verwelken van de bloemen verdorde de bladeren en leek het of de bulben af zouden sterven. Ik had gehoord dat Galandra een lastig geslacht zou zijn (in iets pittiger bewoordingen) dus heb ik toch maar wat informatie op internet gezocht, echter zonder bevestiging van de moeilijkheidsgraad. Wel bleek dat Galeandra's blad verliezend zijn, dus wat er stond te gebeuren was een normaal proces. Niet veel later brak het potmateriaal, kokosvezel in dit geval, direct naast de bulben en nieuwe scheuten kwamen te voorschijn. Nu, een half jaar later vijf bloemen in beide bulben en het kan haast niet anders of het zijn twee planten, maar verpotten doe ik voorlopig nog niet.
Overigens kweek ik deze plant(en) op de vensterbank van de logeerkamer, die het raam op de oostzijde heeft. De ochtendzon houd ik buiten door, als de zon volop schijnt, het plissé gordijn dicht te laten, waardoor zeer veel licht maar geen direct zonlicht binnenkomt.
Gerard de Puit

Klik de foto aan om te vergroten





Weten jullie nog, dat ik een aantal jaren geleden een stukje schreef voor ons blad??  Je kunt het lezen bij artikelen ; het was in 2008.  Ik schreef toen over mijn kleine paradijs vol epipactussen. Deze groeien bij ons in de wei. Ik ben eens gaan kijken hoe ze er nu bij staan. Dat heb ik de laatste jaren natuurlijk ook gedaan. Maar door de jaren heen, werden het er wel steeds minder. Dan weer een jaar met volop planten. Waar dat aan ligt, weet niemand. Heet en droog, frisser en nat, het maakt niet uit. Op een paar meter groeien er nu weinig. Ik heb 4 planten geteld. En langs de slootkant zelfs maar 2. Een stukje lopen langs het pad, staan er enkele meer. Een 6 tal planten. Hopelijk laten de maaiers ze staan. Deze mensen hebben er geen verstand van. Dat is 'onkruid' dus weg ermee. Jammer. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn ze nog niet open. Ik heb foto's van hoe het er nu bij staat.  Ook kunnen jullie zien, hoe het er uit ziet als ze open zijn. Van mij mogen ze gerust elk jaar terug komen…

Enige dagen geleden ben ik op de fiets gestapt en naar een 'veldje' orchideeën gereden. Het is netjes aangegeven met een fel oranje bordje , kwetsbaar gebied, geen toegang,. Maar de mensen weten het toch wel te vinden. Maar daar aangekomen, was er nog weinig te herkennen. Alles was er groen. Geen kleuren in het veld. Maar ik denk dat ik te vroeg was. Als de bloemen open staan is het er prachtig paars. Ik weet niet precies welke het is, want ze lijken allemaal op elkaar. Maar ik dacht de brede orchis. (kan ook best zijn van niet) Ik ga over een tijdje wel weer eens kijken. Misschien dat ze dan open zijn. Maar bijgevoegd toch nog een paar foto; s van een paar jaar terug.
Yvonne






 





Kweekresultaten

Wil je zien wat er zoal bij verschillende leden in bloei heeft gestaan de afgelopen periode kijk dan hier


 

Bijeenkomsten:
Sociaal Cultureel Centrum “Parkzicht”,
Dierdonkpark 6,
Helmond
Sponsoren :