Verenigingsblad:
jaargang 29, nummer 12

Bijeenkomst van 8 december 2020

Ook deze bijeenkomst gaat helaas niet door, door de toename van het Corona virus.

Hallo allemaal,

Het is stil aan de horizon, nog steeds geen kringavond. Ook geen kerstavond met orchideeënvrienden. Geen lotjes, koffie en gezelligheid. Hopelijk komend jaar. Maar we hopen wel dat jullie met kinderen en kleinkinderen iets fijns kunnen vieren.

Maar ja, wat nu weer te schrijven??  Gelukkig heb ik toch wel plantjes, een Masdevallia nidifica, die zich niets aantrekken van een virus. Zo staat er bij mij voor het keukenraam een plantje dat ik eerder een keer gewonnen heb in de loterij. Toen nog klein, maar nu niet meer. Een tijdje terug heb ik het uit zijn te kleine potje gehaald en in een ander grotere gezet. Een stukje ervan heb ik op een blokje gezet, kijken wat dat doet. Het groeit wel, maar erg langzaam. Het plantje in het potje groeit als de beste. Waarom weet ik ook niet. Misschien snuift het mijn kookgeuren op van soep, vlees en andere lekkere dingen. Totdat ik een paar weken geleden zag, dat het mij beloont met een tiental kleine bloemetjes. Een bloempje op elk takje. Heel erg leuk. Het staat rondom vol. Hoe lang het open blijft weet ik niet, maar dat zien we wel.

Mijn Dendrobium van de vorige keer die ik binnen heb gezet, was alweer bewoond door slakken, snertbeesten. Ze hebben verschillende knoppen afgevreten, ondanks dat ik regelmatig ben gaan kijken. Mijn Cymbidium is nog niet open, maar groeit goed. Dadelijk staat alles in een keer open. 
Maar ondanks die enkeling die er bloeit, gaan de planten toch in ruststand. Minder licht en water en warmte. Dat moeten we nu zelf gaan regelen. Komt goed. Mijn kas staat nu nog, maar als er niemand bezwaar indient tegen onze plannen, worden bij ons de varkensstallen gesloopt. Kas slopen; dus alle planten binnen.  Ongeveer 80 stuks groot en klein. Cymbidium staat al in de berging. Daar moet dan warmte komen, maar dat lukt wel. De voorzieningen zijn er. Zo gauw het mogelijk is, dan komt er een nieuwe kas. Hopelijk in het voorjaar..

Groetjes, Yvonne

Fijne feestdagen en een goed gezond en bloeirijk 2021

 

Klik de foto aan om te vergroten

Foto's van Yvonne Beniers


Masdevallia nidifica 

Mooie collectie Cattleya's van Hans Martens


Brassavola nodosa

Cattleya dolosa

Cattleya guttata

Cattleya trianaei
'Sangre de Toro'


Cattleya walkeriana var. coerulea

Cattleya walkeriana var.flamea

Cattleya X whitei (schilleriana x warneri)

Laelia rubescens

 

 

Bijeenkomsten:
Sociaal Cultureel Centrum “Parkzicht”,
Dierdonkpark 6,
Helmond
Sponsoren :