Verenigingsblad:
jaargang 30, nummer 4

Bijeenkomst van 13 april 2021

Door het Covid-19 virus is het niet mogelijk om bijeenkomsten te houden.

Hallo allemaal,

Het valt niet mee om elke maand iets te schrijven, zonder dat er een kringavond is geweest. Maar ik probeer het toch. Let op, dat ik toch nog een volle pagina heb.
Ik hoop dat er al mensen zijn gevaccineerd. Mijn prik moet nog komen. Het gaat op leeftijd, dus nog even wachten. Misschien geeft dit uitzicht om meer vrijheid te krijgen, zodat we elkaar weer eens zien en spreken..Volhouden dus, maar dit valt niet altijd mee.

Maar goed. Ik vertelde van mijn 'oude' kas. Volgens de planning gaat hij weg, zodra mijn planten zijn verhuisd naar de berging of garage. Daar zijn de mannen nu verwarming aan het aanleggen. Zo gauw dat klaar is, wordt alles verhuisd, ook de potten en andere oppotspullen. Dat zal  binnen een paar weken zijn. De kas gaat weg, de varkensstallen worden gesloopt in mei. Als de puin en alles weg is komt er een gloed nieuwe kas. Hoe groot weet ik nog niet, maar ik kan het zo groot maken als ik wil. Nu is de kas 3 x 4 meter, ongeveer. Zeker 1 meter moet er aan elke kant bijkomen. Ook openslaande dakramen dat de warmte er in de zomer uitkan. Vrijwel zeker wordt de kas gebouwd met policarbonaat platen. Ik heb kleine planten, maar ook de cymbidium wil ik binnen hebben in de winter. Ook wil ik meer dingen gaan hangen. Verwarming wordt aangelegd en water is ook geen probleem. Mocht er iemand nog tips hebben, hoor ik dat graag. Ik wil namelijk ook gaan kijken in Someren, naar een bedrijf waar ze tuinkassen verkopen.

Bij sommige planten zijn al nieuwe wortels te zien. Een enkele jonge scheut  komt voorzichtig boven de grond. Als het weer nu nog wat warmer wordt, gaat dadelijk alles als een speer. Iedereen zal die regen en kou wel zat zijn. Van de Epipactus is uiteraard nog niets te zien. Afgelopen jaar waren het er maar een paar. Nu is het erg nat in de wei, dus ik weet niet of de knolletjes zijn weggerot. Afwachten dus.

Ik heb op dit moment weinig in bloei. Allen een paar Phalaenopsis planten. Deze logeren bij mij ze zijn van Paul mijn oudste zoon. Hij kan ze niet kwijt in zijn unit. Te klein. Maar dan heb ik toch nog wat kleur in huis. Als hun huis klaar is, krijgt hij ze weer terug, hopelijk wederom in bloei. Zo niet dan krijgt hij een paar nieuwe planten van me zodat ze weer wat kleur hebben in hun huis.

Oei, het is me weer gelukt iets te schrijven. Weer bijna een bladzijde vol. Met enkele foto's van de kas met inhoud.
De groeten voor iedereen, en blijf vooral gezond.

Groetjes,
Yvonne

Vrolijk Pasen

Dendrobium nobile hybride, succes geprolongeerd
Tekst en Foto's Gerard de Puit

In de nieuwsbrief van 30 september 2020 deed ik verslag van mijn ervaring met een Dendrobium nobile hybride. Uitgebreid heb ik beschreven hoe ik deze plant in bloei heb gekregen na jaren van keikies produceren. Omdat ik van mening was (en ben) dat de gevolgde methode de juiste is, heb ik ook dit bloeiseizoen die methode gevolgd. Dus: “in oktober nat en koud, in november droog en koud tot dat de bloemen zichtbaar gevormd worden“. Het laatste stadium, (begin van de bloemen) is ongeveer eind januari – begin februari, waarbij begonnen kan worden een beetje water geven.

Vol in bloei is tegen het einde van maart en wederom is het gelukt om een prachtig resultaat te bereiken, De plant is nog voller in bloei met trossen van 3 bloemen, 2 trossen met vier bloemen en 1 solitair. De keiki die ik heb laten zitten en in september ook een bloem liet zien zit nog steeds aan de plant vast en heeft een nieuwe scheut gemaakt. Ook zijn de wortels fors gegroeid, wat om op te potten eerder een nadeel is, want hoe krijg je die ongeschonden in een pot. Hoe dan ook, het gaat eerst daags gebeuren. Ook de moederplant heeft een nieuwe scheut gevormd en is aan verpotten toe. Na de bloei uiteraard! Vorig jaar heb ik een keiki aan een goede kennis gegeven en ook daar is dezelfde methode gevolgd. Het resultaat: 1 trosje met bloemen, maar volgend jaar zal dat ongetwijfeld ook uitbundiger zijn.

 

 

Klik de foto aan om te vergroten

Foto's van Yvonne

Mooie collectie Cattleya's van Hans Martens


Cattleya aurantiaca

Cattleya aurantiaca

Cattleya aurantiaca var. aurea

Cattleya aurantiaca var. aurea


Cattleya skinnerii

Cattleya X guatemalensis (C.aurantiaca x C.skinneri)
Cattleya dolosa
Cattleya dolosa

Cattleya intermedia var.coerulea
Cattleya intermedia var.coerulea
Cattleya intermedia var.flamea
Cattleya intermedia var.orlata


Cattleya intermedia

Cattleya schroderae var. alba

Cattleya X whitei (C.schilleriana x C.warneri)

Laelia lundiiOverzicht van de kas met bloeiende Catteleyas

Mooie collage van Lycaste skinnerri alba en Coelogyne pulchella Thei Schaareman


Lycaste skinnerii alba


Coelogyne pulchella

 

Bijeenkomsten:
Sociaal Cultureel Centrum “Parkzicht”,
Dierdonkpark 6,
Helmond
Sponsoren :